KAUHAJOKI: – Nå er tallet på døde kommet opp i ti, og skytteren er død. Det betyr at 11 mennesker er døde, sa politisjef Urpo Lintala til nyhetsbyrået AFP tirsdag. Statsminister Matti Vanhanen hadde tidligere sagt at mannen drepte ni mennesker.

Skytteren var i live da ambulansepersonell ankom åstedet, men ved ankomst til sykehuset ble det bekreftet at 22-åringen døde av selvpåførte skuddskader.

Den finske avisen Ilta-Sanomat navnga drapsmannen som Matti Juhani Saari, og skrev at han var 22 år gammel. Finske myndigheter bekreftet at mannen var født i 1986 og elev ved skolen i Kauhajoki, 350 kilometer nordvest for Helsingfors.

Flere finske medier melder at mannen som skal ha skutt rundt seg på Suupohjan Ammatti-instituutti (Sydbottens yrkesinstitut på svensk) i 10-tiden tirsdag, varslet om den forestående hendelsen på YouTube, skriver Aftenposten.no.

Finsk politi opplyser tirsdag at 22-åringen ble tatt inn til avhør mandag. Det melder CNN.

22-åringen ble avhørt på grunn av videoene han hadde lagt ut på YouTube. Ifølge CNN konkluderte politiet med at det ikke var grunn til å anse 22-åringen som en trussel, og han ble derfor løslatt etter avhøret.

LES OGSÅ: Ni personer drept

Det var ved 10-tiden norsk tid at en svartkledd gjerningsmann gikk inn i en skolebygning i Kauhajoki i Finland og begynte å skyte rundt seg. Ni personer ble bekreftet døde på stedet, mens en person døde av skuddskader på sykehuset, bekrefter politiet.

På en profil som ble fjernet fra det populære videonettstedet ved 12-tiden norsk tid, har en 22-årig bruker lastet opp fire videoer av seg selv med skytevåpen. 22-åringen skal være identisk med mannen som står bak Kauhajoki-skytingen, melder flere finske medier.

Den eldste videoen er tre uker gammel, mens den nyeste ble lastet opp for bare fem dager siden.

Ved siden av videoen er det lagt ut flere tekster om krig og hat. «Whole life is war and whole life is pain. And you will fight alone in your personal war,» står det blant annet.

Innlogget tirsdag

Brukeren av YouTube-profilen var sist innlogget rundt klokken 8.30-tiden tirsdag.

Ifølge Vasabladet er mannen tidligere elev ved skolen.

I en annen udatert video peker 22-åringen inn i kameraet og sier «you will die next» før han fyrer av en rekke skudd med en pistol. Kameraet er plassert på bakken, og man kan se hvordan støv og jord spruter opp i linsen for hvert skudd.

Laget pressepakke

Det er bare et snaut år siden en elev ved Jokela skole i Tusby, Pekka-Eric Auvinen (18), skjøt vilt rundt seg og drepte åtte personer. Skolens rektor var blant ofrene.

Auvinen laget en hel «pressepakke» med bilder, informasjon og video før massakren.

Ifølge den internasjonale rapporten Small Arms Survey fra 2007, er Finland tredje størst i verden målt i antall sivile skytevåpen eid per innbygger. Det er registrert 56 skytevåpen pr. 100 innbyggere.

Det skal ha vært rundt 200 elever inne i bygningen da politiet fikk melding om skytingen.

(Aftenposten / Fædrelandsvennen)