ORLANDO: Det er første gang de to bitre motstanderne i primærvalgkampen står sammen på podiet siden et par møter for å samle inn penger i juli.

50.000 ivrige tilhengere samlet seg på et stadion i Orlando for å se dem hamre løs på John McCain. Tidligere på dagen hadde 8.000 mennesker møtt fram for å høre Obama i Tampa.

Obama har satt av to dager til å drive valgkamp i den viktige vippestaten Florida. En seier i Florida i tillegg til alle statene som John Kerry vant i 2004, ville være nok til å sikre seieren i presidentvalget om to uker.

Syk bestemor

Senere mandag kunngjorde en av Obamas talsmenn at han skal avbryte valgkampen torsdag for å reise til Hawaii og besøke sin bestemor, som plutselig er blitt syk og kanskje ligger for døden. Han er tilbake i kampen lørdag.

Obama bodde store deler av sin barndom hos bestemoren Madelyn Dunham, som nå er 86 år gammel.

Obama la de to dagene med valgkamp i Florida samtidig med at valglokalene åpner for forhåndsstemmer, og i Tampa oppfordret han alle til å gå og stemme med en gang og ikke vente til valgdagen 4. november.

Negativ valgkamp

På møtet i Orlando kritiserte Obama McCain for den negative kampanjen som republikanerne har lagt seg på.

Han merket seg at valgkampen fra republikanernes side er blitt så stygg at til og med visepresidentkandidat Sarah Palin søndag sa at hun ville stanse de automatiske telefonene til velgerne, inkludert noen der en anonym stemme beskylder ham for forbindelser til den militante aktivisten Bill Ayers på 60-tallet.

— Man må virkelig stå på hvis man vil krenke guvernør Palins standarder for negativ valgkamp, sa han til de mange tusen tilhørerne.

Clinton trakk fram den økonomiske krisen og faren for at arbeidsplasser går tapt da hun oppfordret velgerne til å stemme på Obama.

— Å sende republikanerne til Washington for å rydde opp i det økonomiske kaoset, er som å sende en okse inn i en porselensbutikk, sa hun.

Hennes mann, tidligere president Bill Clinton, drev samtidig valgkamp for Obama i Nevada, en annen delstat som gikk for George W. Bush sist, men som Obama har gode muligheter for å vinne i år.

McCain i Missouri

John McCain drev mandag valgkamp i Missouri, en stat som inntil nylig så ut som en sikker republikansk stat, men der Obama nå ligger omtrent likt med McCain.

At McCain driver valgkamp i en vanligvis trygg republikansk stat, er et tegn på at han er på defensiven. Men på et møte med 2.000 tilhengere i St. Louis mandag sa han at ingenting er umulig og at han fortsatt kan slå Obama.

Lørdag trakk Obama 100.000 mennesker til et møte i sentrum av St. Louis.

På møtet stemplet McCain Obama som en liberaler, og han langet ut mot både feminister og mediene. Han har i de siste dagene beskyldt Obama for å være sosialist fordi han går inn for å omfordele rikdom.

Bekymrede velgere

Begge kandidatene legger vekt på den prekære økonomiske situasjonen på sine valgmøter. Velgerne er bekymret for synkende boligpriser, tvangsauksjoner, pensjonskontoer som smuldrer opp og voksende arbeidsløshet.

En ny måling viser at antall amerikanere som mener at USA er på rett kurs, er sunket fra 28 prosent i september til 15 prosent i oktober.

Den siste CNN-målingen viser at ledelsen til Obama har skrumpet inn fra 11 prosentpoeng til 6 – 49 prosent for Obama mot 43 for McCain.

Men den siste målingen til Gallup gir Obama en ledelse på 11 prosentpoeng. Obama har 52 prosent mot 41 for McCain. Samtidig gir en CBS-måling for New York Times Obama 54 prosent mot 41 for McCain.