- Henrettelsene uverdige

Henrettelsene av Saddam Husseins tidligere medarbeidere var uverdige, mener USAs utenriksminister Condoleezza Rice.

Brussel/Paris Saddams halvbror, etterretningssjef Barzan Ibrahim al-Tikriti, og sjefen for den revolusjonære domstolen, Awad Ahmed al-Bandar, ble hengt i går. FN og EU fordømmer hengingen av de to. Condoleezza Rice sa hun var skuffet over måten henrettelsen ble gjennomført på, og at det burde ha skjedd med «mer verdighet».Dermed gikk hun lenger i sine kommentarer enn talsmann for Det hvite hus, Scott Stanzel.— Irak har en suveren regjering, og må selv bestemme hvordan det skal bringes rettferdighet over dem som er dømt for brutale forbrytelser mot menneskeheten, sa han på en pressekonferanse. FN fordømmer.

FNs høykommissær for menneskerettigheter. Louise Arbour, fordømmer henrettelsene på det sterkeste.- Jeg er imot dødsstraff under alle omstendighetene, sa Arbour, og la til at det heretter kan bli vanskelig å få til et rettferdig juridisk system i Irak.Britiske myndigheter gjentok sin prinsipielle motstand mot dødsstraff, men sa også at rettferdigheten hadde skjedd fyllest, og at det til sjuende og sist var opp til Iraks myndigheter å gjennomføre henrettelsene. - Irak er en suveren stat og har derfor under folkeretten rett til å bestemme sin politikk når det gjelder dødsstraff, sier Tony Blairs talsmann. Men han la til at måten Saddam Husseins halvbror ble hengt på var «feil». Skadelig.

EU fordømmer også henrettelsen av Saddams medarbeidere. - EU er i prinsipp mot dødsstraff. Ingen har rett til å ta et annet menneskes liv, sier EU-kommisjonens president Jose Manuel Baroso. Henrettelsene har gjort mulighetene for nasjonal forsoning mindre, mener EUs utenrikskommissær Benita Ferrero-Waldner.- Måten det er gjort på, har definitivt vært skadelig når det gjelder nasjonal forsoning, som er det viktigste spørsmålet i Irak akkurat nå, sier hun. I amerikansk varetekt.

Ifølge irakiske regjeringskilder ble de to mennene holdt i amerikansk varetekt under rettssaken, og det var amerikanske soldater som til slutt transporterte dem til galgen.Likene av Tikriti og Bandar ble i går fløyet til Tikrit, og de skal begraves samme sted som Saddam, opplyser lokale tjenestemenn i byen. NTB

Les hele saken med abonnement

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.