OSLO: Ifølge NRK ble notatet lagt ut på departementets hjemmesider uten at justisminister Knut Storberget (Ap) var informert. Beslutningen ble fattet etter Politidirektoratets positive innstilling til hijab, og skal ifølge NRK ha vært drevet gjennom av statssekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik.

– Etter å ha mottatt Politidirektoratets vurdering, er det besluttet at politiets uniformsreglement skal endres slik at det gis anledning til bruk av religiøst hodeplagg sammen med politiuniformen, heter det i notatet som ble lagt ut på Justisdepartementets sider 4. februar.

Diktat

Det vakte bestyrtelse i Arbeiderpartiets stortingsgruppe da hijab-vedtaket ble kjent som et diktat ingen hadde fått diskutere.

I departementet måtte statssekretæren og rådgiveren i departementet stille til hastemøte etter krav fra tre stortingsrepresentanter og en statssekretær, Saera Khan, Tore Hagebakken, Arild Stokkan Grande og Libe Rieber-Mohn.

På møtet var Aas-Hansen og Tajik ivrige forsvarere av vedtaket om hijab i politiet. Justisministeren var ikke til stede, og det var altså heller ikke hans beslutning at et slikt vedtak skulle offentliggjøres. Men som departementets sjef måtte Storberget forsvare det utad, inntil presset fra partiets stortingsgruppe ble for stort.

Hijab-vedtaket skapte store politiske bølger og regjeringen måtte snu. Både Storberget og statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har i ettertid medgitt at saken var for dårlig utredet.

Verken Storberget eller hans statssekretær Astri Aas-Hansen ville onsdag kommentere saken overfor NRK. Hadia Tajik gir NTB samme svar.

Astri Aas-Hansen, som er oppvokst i Lillesand, ble i 2005 politisk rådgiver for justisminister Knut Storberget, og ble i 2007 statssekretær i samme departement.

Frp reagerer

Nestleder Per Sandberg i Frp kommenterer gjerne saken. Partiet reagerer sterkt på de nye opplysningene i saken.

– For meg virker dette mer og mer som en farse. Jeg tror at noen prøver å forsvare statsråden ved å plassere ansvaret hos noen ansatte. Saken forandrer seg likevel ikke. Dette forsterker bare kritikken mot Storberget, ser Sandberg til NRK.

– Hvis det stemmer at det er illojale ansatte som har lagt ut denne saken er det enda mer merkelig at statsråd Storberget etter den 4. februar i tykt og tynt og både på inn— og utpust har forsvart dette på alle mulige måter når han hadde mulighet til å stoppe dette på et tidligere tidspunkt, sier Frp-nestlederen.