«Still i kø, homser av alle kjente legninger. Still i kø, grinebitere og hverdags-gneldrere og buksedress-slitere og slips-knyttere. Det er fest på kino.»

Slik lyder en frelst Arild Abrahamsens, filmanmelder i Stavanger Aftenblad, sekserord om «Mamma Mia».

Han fortsetter:

«Filmen hadde meg etter Meryl Streeps soveromsversjon av «Dancing Queen», og etter det hadde jeg det uventa, festlig på samme måte som hvis du dumper innom en litt trashy nabofest som du ville ha hata dersom du lå i senga og hørte bråket.

Umenneskelig gode Meryl Streep spiller hotellvertinne og eks-hippie med et fandenivoldsk overskudd som andre folk får fra dieseltilsatt Battery. Hun og de to andre damene setter spruten til, og så skjer det helt uventa at tre middelaldrende skuespillerinner sprenger klisjeen og blir til rein, uforfalska energi. Der tar filmen av, og etterpå kommer lykken.»

For tynt for VG

VG's anmelder, Jon Selås, er ikke like fortryllet over filmen. Men han innrømmer likevel at den er lett å like:

– «Mamma Mia» er en merkelig film; lett å like, lett å hate, skriver han, og utdydper:

«Denne filmens manglende realisme blir på sett og vis oppveid av skuespillernes engasjement. Det skal riktignok nevnes at debutanten Amanda Seyfried er både dyktig og søt og aldeles fortryllende i sin hovedrolle.

Når det gjelder hennes etablerte stjerne-kolleger, Meryl Streep, Pierce Brosnan, Colin Firth og Stellan Skarsgård, så er det faktisk ikke deres rollefigurer som er filmens clou, men dem selv som dem selv: Når de trives — og det gjør de stadig vekk - med sin lett absurde karaoke-tilværelse - da er filmen også på sitt mest trivelige. Meryl Streep er riktig morsom i sin småpike-letthet i «Dancing Queen». Herrene Brosnan, Firth og Skarsgård aldeles ubetalelige i kroppsnære og høyhælte Abba-kreasjoner i en avsluttende «Waterloo».»

Samlet Abba

Abbas fanskare er stor over hele verden, så det er liten tvil om at «Mamma Mia» kommer til å dra inn plenty av kroner.

I tillegg har filmen klart det ingen andre har klart på 22 år, nemlig å samle de fire abbaene. Anni-Frid Reuss (tidligere Lyngstad), Agnetha Fältskog, Björn Ulvaeus og Benny Andersson stilte alle på premieren, men hevdet hardnakket at det aldri vil bli noen gjenforening.

Men som et slags høydepunkt på den røde løperen svingte Anni-Frid og Agnetha seg med Meryl Streep i en liten dans.

Langt unna originalen

Selvsagt har filmmusikken havnet på en Diverse artister: «Mamma Mia!- the Movie Sound»-plate. Den har VG's musikkanmelder Kurt Bakkemoen lite til overs for, og slenger ut den kjipe toeren.

Spill heller originalplaten.

Filmfakta:

MUSIKAL. Amerikansk-britisk. 2008. 1 time, 48 minutter. 5 år. Regi: Phyllida Lloyd. Med: Meryl Streep, Julie Walters, Christine Baranski, Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård, Amanda Seyfried, Dominic Cooper.