— Adam gjorde det rette, sier Becky Bickerstaff til Aftenposten.no. Det var hun som lørdag varslet Floridas kommisjon for fiske og vilt (FWC) etter at ektemannen hennes oppdaget at det var en bjørn under huset deres.

Ekteparet Bickerstaff bor i et hus som står på påler i et nabolag med bare 100 boliger, ved kysten av Mexicogulfen, nordvest i Florida.

Bilogen Adam Warwick jobber i FWC og var med da man lørdag rykket ut for å ta hånd om den store brunbjørnen.

Bedøvelsespil

Mannskapene fra FWC gjorde som de pleier i slike tilfeller: Skjøt bjørnen med en bedøvelsespil for å frakte ham til et sted langt fra folk. Problemet var bare at det alltid tar litt tid før et så stort dyr sovner etter å ha blitt truffet av pilen.

Hannbjørnen gikk ut i vannet og begynte å svømme, men fikk problemer da sovemiddelet begynte å virke. På land forsto Warwick at dette kunne ende med drukning og han hoppet ut i vannet.

— Først visste jeg ikke hva jeg skulle gjøre, forteller han til FWCs nettside.

Warwick tenkte først at han skulle forsøke å hindre bjørnen i å svømme ut på dypere vann, men det store dyret fikk raskt problemer med å holde seg flytende.

— Han mistet funksjonen i armer og ben og var tydelig forvirret, forteller biologen.

Warwick skvettet vann på bjørnen, men det hjalp ikke.

— I stedet kikket bjørnen på meg som om han skulle svømme tvers gjennom meg. Til tider så han på meg som om han skulle klatre opp på meg for å berge seg fra å drukne.

Slepte bjørnen inn på tørt land

TIl slutt måtte Warwick ta en hånd under bjørnen overkropp og bruke den andre til å ta et grep i nakkeskinnet dens for å holde hodet over vannet. Warwick kunne etter en stund stå på bunnen og klarte å slepe dyret inn til tørt land, der andre fra FWC og frivillige hjalp til.

FWC transporterte bjørnen til en fredet skog og slapp den løs der.

— Det var en skremmende opplevelse, men ingen ble skadet, sier Becky Bickerstaff til Aftenposten.no.

Hun og mannen har aldri før sett bjørn inne ved bebyggelsen, selv om boligområdet deres ligger avsidesliggende til.

— Bjørnen var langt fra sitt naturlige miljø og trengte å komme tilbake til skogen, sier Bickerstaff, som fotograferte dramaet da biologen reddet bjørnen.

AFTENPOSTEN / FÆDRELANDSVENNEN