OSLO: Stoltenbergs målsetting er at Norge skal komme ut av den økonomiske krisen med den laveste arbeidsledigheten i Europa, og han varsler at statsbudsjettet for 2010 vil bli et budsjett for arbeid til alle.

— Om nødvendig vil vi bruke mer oljepenger. Vi vil legge til rette for fortsatt lav rente og vi vil gi opplæring og kvalifisering til arbeidsledige gjennom omfattende arbeidsmarkedstiltak, sa partilederen i sin tale til Ap-landsmøtet.

Han la vekt på at Ap fortsatt vil bruke statlig eierskap til å sikre arbeidsplasser i Norge, men nevnte ikke Aker-striden med ett ord. De omdiskuterte transaksjonene mellom Aker ASA og Aker Solutions har dominert mediebildet og politikken den siste uka.

Oljeboring

Heller ikke en framtidig oljeleting i områdene utenfor Vesterålen og Lofoten ble nevnt i statsministerens tale. Utenfor landsmøtelokalet sto 150 demonstranter fra Natur og Ungdom (NU) og protesterte mot oljeboring i nord.

— Hvis ikke Jens Stoltenberg vil fortelle oss hva han mener, kan heller ikke miljøbevisste velgere gi ham stemmen sin, sier leder Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom.

Regjeringspartnerne SV og Senterpartiet har tidligere i vår landsmøtevedtak om å verne Lofoten og Vesterålen. Et flertall i Aps programkomité foreslår for landsmøtet å vente med en avgjørelse til 2010. AUF og noen fylkeslag i Ap går inn for varig vern, men får neppe flertall.

Bondevik-regjeringen

I stedet gikk statsministeren hardt ut mot opposisjonen og klistret Fremskrittspartiet til Bondevik-regjeringen med å stadig henvise til «den Frp-støttede Bondevik-regjeringen». Frp fikk også unngjelde i forbindelse med finanskrisen.

— Det er ingen tvil om at Frp er det fremste politiske uttrykk her hjemme for det systemet som skapte finanskrisen. Nå løper Frp panisk fra sine gamle standpunkter, sa Stoltenberg.

Som understreket at Ap står fast på sitt budskap om at markedet må styres og kapitalen forsterkes.

AUF-ros og LO-krav

AUF-leder Martin Henriksen mener at Stoltenberg var mer ideologisk enn noen gang, og at landsmøtetalen var et oppgjør med markedsliberalismen.

— Jeg er glad for at Stoltenberg midt i finanskrisen drar opp de politiske skillelinjene og blankpusser partiets ideologi, sier Henriksen til NTB.

LO-leder Roar Flåthen hyllet også Stoltenberg og det fagligpolitiske samarbeidet, men ba samtidig Ap-landsmøtet vedta å gi langsiktige kraftavtaler for den kraftkrevende industrien. LO misliker at regjeringen har fremmet forslag som åpner for kraftavtaler i inntil 15 år, og krever at regjeringspartiene vedtar utleie av kraft i inntil 30 år.

— I denne saken har Ap vist vilje. Når saken avgjøres i Stortinget forventer jeg at også SV tar ansvar for å finne en bedre løsning enn 15 år som forslaget er nå, sa Flåthen i sin hilsningstale til Aps landsmøte.

- Kjedelig

Opposisjonen spriker i sine reaksjoner på Stoltenbergs tale. Frp-formann Siv Jensen mener at Stoltenberg landsmøtetale var kjedelig og ikke en statsminister verdig.

— Jeg nok ventet at Ap-lederen ville gjort opp status for sin regjeringstid, samt at han ville si noe om hva de planlegger å gjøre framover. Jeg fikk ingen av delene, sier Jensen.

Høyres nestleder mener det mest oppsiktsvekkende i Stoltenbergs tale var tausheten om mange av problemene som har rammet Aps statsråder.

— Det gjelder særlig Aker-saken som spinner ut av samrøre mellom Ap og Røkke, men også andre saker som diskusjonen om hijab, blasfemi og politisk reklame som ble store saker fordi Ap ville finne løsninger på bakrommet, sier Sanner til NTB.

Venstres miljøpolitiske talsmann Gunnar Kvassheim ber Arbeiderpartiets landsmøte avklare om partiet er for eller mot oljeboring i nord.

— Alle de andre partiene har bestemt seg i denne viktige miljøsaken, og det er bare Arbeiderpartiet som lar velgerne leve i usikkerhet, sier Kvassheim.