Kriminelle gjenger stjeler barn og selger dem til barnløse par. Gutter er ekstra ettertraktet fordi de, ifølge kinesisk tradisjon, fører familienavnet videre. Onsdag publiserte Departementet for allmenn sikkerhet bilder på sin hjemmeside av 60 kidnappede barn, i håp om å kunne gjenforene dem med sine familier.

Seksti par øyne titter ut fra websiden i det første forsøket fra myndighetenes side på å legge ut informasjon om bortførte barn. Men selv om man finner barna, kan det være vanskelig å finne foreldrene når navn og adresse er ukjent. Derfor ble det besluttet at billedgalleriet skulle offentliggjøres.

Her fant bonden Wang Banyin igjen sin sønn som ble bortført i 2007 ti måneder gammel.

— Jeg vil huske dette så lenge jeg lever, sier Wang til China Daily.

Bakgrunnen er den samme for alle barna: De forsvant uten spor i et ubevoktet øyeblikk, ofte i småbarnsalderen, mens de var ute og lekte eller mens de sov. De fortvilte foreldrene lette overalt uten resultat, men med de verste anelser.

Enkelte steder er hardere utsatt enn andre, som byen Yueyang i provinsen Hunan i Sør-Kina. En liga som opererte fra motorsykler røsket til seg en rekke to- og treåringer fra begynnelsen av september i fjor til utpå nyåret, da politiet klarte å sprenge ligaen.

Gutter gir mest

Et av de bortførte barna ble etterlatt på bakken da kidnapperne oppdaget at det var en jente. Gutter gir mye større fortjeneste, inntil 40.000 kroner, mens jenter iblant selges for en tiendedel av summen. På departementets hjemmeside er det også lagt ut informasjon om barnets alder, tidspunkt for forsvinningen og hvordan den ansvarlige lokale myndighet kan kontaktes.

20.000 bortførte

Avsløringen spredte frykt over hele Kina. Stadig kommer det rapporter fra hele landet om barn som er forsvunnet. Rundt 3000 tilfeller av kidnappede kvinner og barn etterforskes hvert år, ifølge Kinas statlige nyhetsbyrå. Eksperter hevder at det bare er en brøkdel av det reelle tallet på bortførte, som i realiteten kan nærme seg 20.000. Problemet har vokst etter at landet innførte ettbarnspolitikken sist på 1970-tallet. Kidnappingene har skutt i været etter som familier ønsker seg en gutt eller selv ikke kan få barn. Men det finnes også familier som er ute etter billig arbeidskraft.

Fattige utsatt

Mest utsatt er fattige familier, bønder og familier med foreldre som reiser til storbyene for å søke jobb mens barna etterlates hos besteforeldrene.

Mange beklager seg over hvordan de ble ignorert av lokale myndigheter da de kom for å be dem etterlyse deres bortkomne barn. Fordi barna er små når de kidnappes, lever de etter en stund et liv med paret som kjøpte dem som om de var deres egne foreldre. Og de fleste kjøperne behandler barna godt. I enkelte tilfeller må familier som får tilbake barna underskrive en kontrakt der de lover at barnet, i en periode hvert år, skal bo hos dem som kjøpte det, forteller advokat Zhang Zhiwei, som leder den frivillige organisasjonen «Baby Come Home», til China Daily.