OSLO: Artikkelen oppdateres.

USAs president, Barack Obama, landet klokken 08.15 på Gardermoen militære flyplass, og reiste med bil til Oslo for å motta Nobels fredspris.

Etter en kort visitt til Nobelinstituttet, reiste presidenten til regjeringsbygget for å møte statsminister Jens Stoltenberg og andre medlemmer av regjeringen.

— Ville gjerne vært lenger

FOTO: Scanpix Foto: Scanpix

Etter møtet holdt Stoltenberg og Obama en kort pressekonferanse i regjeringsbygningens lobby.

— Det er en stor ære å være her i Norge. Jeg setter pris på den ekstraordinære gjestfriheten, og jeg takker Stoltenberg for hans vennskap og ekstraordinære lederskap i dette landet. Jeg skulle ønske jeg kunne være lenger, men jeg har fremdeles mye å gjøre i Washington D.C. før året er omme, sa Obama.

FOTO: Scanpix Foto: Scanpix

Presidenten bemerket at det bor flere av norsk opphav i USA enn det er nordmenn i Norge.

— Når jeg er her i Norge, forstår jeg hvorfor så mange flyttet til Wisconsin, Minnesota og andre nordlige delstater. De ser helt like ut som Norge, sa presidenten.

- En velfortjent fredspris

Stoltenberg sa at det var en stor glede og ære å ta imot presidenten.

— Igjen vil jeg gratulere deg med fredsprisen. Du har virkelig skapt et nytt klima i internasjonale relasjoner, sa Stoltenberg, som gjorde det klart at han syntes fredsprisen var høyst fortjent.

Statsministeren sa at Obamas agenda for globale spørsmål som klimaspørsmålet, nedrustning og fred i Afghanistan viser at han er en verdig vinner.

— Hele ideen bak prisen er at den skal gå til den personen som har gjort mest for verdensfreden det foregående året, svarte Stoltenberg på spørsmål fra amerikanske journalister.

Afghanistan og klima

Stoltenberg kunngjorde også at Norge vil øke sitt bidrag til afghansk politi og militære styrker til 110 millioner dollar for årene 2010-2014. Han gjorde det klart at Norge er innstilt på å fortsette de norske militære og sivile bidragene i Afghanistan.

Om klima understreket Stoltenberg behovet for incentiver til reduksjon av klimaglass-utslipp, og USAs avgjørende rolle for å få til dette.

— Mr President, du sørger for det lederskapet, skrøt Stoltenberg,

Kron og mynt

Det ble gitt anledning til to spørsmål fra journalistene: ett fra amerikansk presse og ett fra norsk presse.

Statssekretær Torbjørn Gievær Eriksen lot i går NRK og TV 2 slå mynt om hvem som skulle få stille spørsmålet på vegne av norsk presse. NRK vant myntkastet, til TV 2s tydelige skuffelse.

NRK stilte følgende spørsmål: - Mange mener du fikk fredsprisen for tidlig. Hvordan kan du bruke prisen til å nå de mål du har satt deg?

— Som jeg sa da jeg fikk prisen, var det en stor overraskelse. Det kan ha vært andre som fortjente den mer. Min oppgave er å fortsette den veien som jeg mener er viktig å følge for å skape fred og sikkerhet i USA og i verden, svarte Obama.

Uttrekning som planlagt?

Den amerikanske journalisten spurte om det var mulig at tidsfristen for uttrekning fra Afghanistan kunne sprekke. Etter planen skal tilbaketrekningen starte i juli 2011. — Jeg tror, som general McCrystal, at vi har en god strategi i Afghanistan, slik at vi fra juli i 2011 kan begynne å overføre ansvar til afghanske sikkerhetstyrker. Hvor fort og hvordan tilbaketrekningen vil skje, må avgjøres på grunnlag av forholdene i Afghanistan, sa Obama.

Viste utsikten fra kontoret

FOTO: Scanpix Foto: Scanpix

På sedvanlig vis begynte Stolbenberg med å vise gjesten utsiktet over Oslo fra statsministerens kontor. 35 minutter var satt av til møtet, som begynte noen minutter over ti. Det gikk tyve minutter over tiden.

Mens møtet pågikk i statsministerens kontor, drakk førstedame Michelle Obama te med Stoltenbergs kone, Ingrid Schulerud, i statsministerboligen.

Møtt av demonstranter

Utenfor regjeringsbygget ble presidenten møtt av demonstranter.

«Det afghanske folket betaler prisen» ropte demonstrantene. Protesten var rolig og godt kontrollert av politiet.

Stein Lillevolden tror den største faren for Obama er «at han får et politihelikopter i hodet», melder vår journalist på stedet.

Klima og Afghanistan

FOTO: Scanpix Foto: Scanpix

Før møtet var statsrådene blitt enige om at Stoltenberg skulle ta opp følgende tema med den amerikanske presidenten: Det tosidige forholdet mellom Norge og USA, nordområdene, energi og Midtøsten.

Deretter går presidentens ferd til Slottet, hvor han skal møte kongeparet. Klokken 12.00 starter seremonien i Oslo rådhus.