Denne «fienden» er Forsvarsdepartementet/Forsvarsstaben (FD/FST). FD/FST har flere ganger prøvd å «ødelegge» organisasjonen Heimevernet med pålegg om kutt, samt en masse påstander og føringer som de ikke har kvalitetssikret. Jeg mener også at FD/FST har gått på akkord med HMS-en og at de har en manglende forståelse for hvorfor og hvordan Heimevernet er «skrudd» sammen.

Minimum 45.000 soldater

HARALD AABEL

Gjentatte ganger har politikerne stadfestet hvordan de vil at Heimevernets organisasjon skal se ut og hvilke oppdrag de skal løse. Mange i Heimevernet opplever at FD/FST viser politikerforakt, i og med at de tilsynelatende velger å ignorere det som politikerne har bestemt. I 2011/2012 skjedde akkurat det samme. Stortinget besluttet da at Heimevernet skal bestå av en HV-skole, 11 HV-distrikt og minimum 45.000 soldater. Nå er vi kommet til 2016 og da er karusellen i gang igjen. Det igangsettes nye utredninger med fjerning av HV-distrikt, nedlegging av Sjøheimevernet og redusere antall soldater. Er ikke FD/FST førnøyd før hele Heimevernet er fjernet? Hvis en historisk sett leser ordet «Heimevern» så sier det seg selv hva vi skal gjøre, og hvorfor vi er organisert slik som vi er. Heimevernet består av den gjennomsnittlige norske kvinner og menn som skal verne om sine hjemtrakter. Heimevernet skal ikke blandes inn i strategiske doktriner på linje med Sjøforsvaret, Luftforsvaret og Hæren. Heimevernet skal gjennomføre overvåking og kontroll, samt sikring av viktig militær— og sivil infrastruktur til beste for samfunnet. Dette trener vi på og dette er vi gode på! Kombinert med den lokalkunnskapen en heimevernssoldat innehar, så er HVs mannskaper unike i denne sammenhengen.

Heimevernet skal gjennomføre overvåking og kontroll, samt sikring av viktig militær- og sivil infrastruktur til beste for samfunnet.

Ingen av forsvarsgrenene kan dette bedre! HV kan støtte forsvarsgrenene og allierte som skal gjennomføre operasjoner i HV-distriktenes territorier, og uten HVs støtte vil operasjoner i Norge bli unødvendig krevende. Derfor må Heimevernet forbli organisert som det er i dag, for at det skal være en god og trygg forsikring til alle som bor i dette landet.

Les også :

Les også :

Hva er det så som er styrende for de innspill som FD/FST produserer? Jo, økonomi, og de tildelinger som politikerne gir oss.

Heimevernet får ca. 3 % av forsvarsbudsjettet. For denne 3 %-en skal Heimevernet utdanne og trene 45.000 soldater, drifte HV-skolen og distriktsstabene.

Hva blir det igjen av beredskapen?

Dette er billig!!! En veldig billig forsikring for kongeriket Norge!!! Generalinspektøren for Heimevernet (GIHV) er administrativ sjef for HV, og i fremtiden sannsynligvis også operativ sjef. Stortinget, som er HVs styrende organ, bør tildele penger direkte til GIHV slik som det blir gjort i andre nordiske land. Da vil vi slippe denne stadige tilbakevendende «innblandingen» fra FD/FST om hvordan HV skal driftes og organiseres. FD/FST må da forholde seg til de politiske vedtak og fortsette med sin styring av sine forsvarsgrener, og ikke blande seg inn i en organisasjon som det er politikerne som har styringen med.

Ved en reduksjon av ca. 20 % av Heimevernets mannskap, hva blir det da igjen av beredskapen?

Ved en reduksjon av ca. 20 % av Heimevernets mannskap, hva blir det da igjen av beredskapen? Hvis man tenker både militært og sivilt blir det store hull i beredskapen til det sivile samfunnet. Heimevernslovens § 13 gir det sivile samfunn muligheter til å få støtte fra HV. Det er ingen andre i samfunnet som er i stand til å stille med en organisert struktur og kapasiteter så raskt som HV kan. Ved en reduksjon av HV fryktes det at i HV-distriktenes operasjonsområder kun vil bli igjen noen få avdelinger sentrert til de største befolkningssentrene. Kommuner som ikke ligger ved disse, vil ikke få militær tilstedeværelse og da blir kommunenes beredskap svekket.

Ivareta samfunnssikkerheten

Hva når vinterstormene/orkanene kommer inn til kysten av Sør-Norge igjen, hvem skal da hjelpe det sivile samfunn med ressurser, materiell og kapasiteter? Hvorfor legge ned HV-distrikt som ligger i disse utsatte områdene? Fjerner man for eksempel HV-11 vil det ikke være en forsvarlig operativ ledelse til å kunne understøtte avdelingene i Møre og Romsdal og helt ned til Sognefjorden, samt en dårligere oppfølging av de viktige, sivile samarbeidspartnerne som er politiet og Fylkesmanns-embetene. Hva tror FD/FST de sparer på dette?

HV soldaten koster ca. 2200 kroner per år. Har ikke det sivile samfunn krav på en slik billig forsikring som HV er?

HV soldaten koster ca. 2200 kroner per år. Har ikke det sivile samfunn krav på en slik billig forsikring som HV er? Selv om vi trener som en militær avdeling, så vil synergien av det gjøre seg gjeldende ved enhver §13. Når vi ser hva som skjer ute i Europa i dag er det bare et tidsspørsmål når uønskede episoder skjer i Norge. Tryggheten om at det mest sannsynlig er en HV-soldat på stedet når det skjer, eller er en av de første på plassen når det har skjedd, er for mange veldig viktig!

Budskapet og bønnen til dere lokalpolitikere, fylkespolitikere og rikspolitikere er: Stå opp for et heimevern som også i fortsettelsen er desentralisert, og innehar de nødvendige kapasiteter og kvaliteter for å kunne ivareta samfunnssikkerheten på en best mulig måte. Det var slik Heimevernet var tenkt brukt, det å kunne verne om heimtraktene i krise, væpnet konflikt og § 13 med støtte til det sivile samfunn.

La oss stå sammen om at vi også i fremtiden kan ha et heimevern som verner, vokter og virker!