— Loven ble nesten enstemming vedtatt, sa presidenten i nasjonalforsamlingen Iyad al-Samarri etter at voteringen var over.Den nye loven utvider nasjonalforsamlingen fra 275 til 325 seter. 310 av setene skal fordeles på Iraks 18 provinser. Resten av setene er utjevningsmandater eller seter reservert for religiøse minoriteter.

Søndagens vedtak kommer etter uker med tautrekking og forhandlinger. Kurderne har klaget over at nasjonalforsamlingen ikke har satt av nok seter for de kurdiske områdene nord i landet. Og den sunniarabiske visepresidenten, Tareq al-Hashemi, har tidligere lagt ned veto mot loven, fordi han mente sunnier i eksil ikke fikk nok innflytelse.

Nå som valgloven er vedtatt, har irakerne et juridisk rammeverk som kan regulere det kommende valget på ny nasjonalforsamling. Opprinnelig skulle valget holdes 16. januar, men det blir trolig noe utsatt. Onsdag lanserte FN 27. februar som en mulig valgdato, men det er presidentrådet, ledet av president Jalal Talabani, som har i oppgave å kunngjøre en dato for valget.

Et irakisk valg blir sett på som en forutsetning for at USA kan starte sin militære tilbaketrekking fra landet i løpet av neste år. I dag er det 115.000 amerikanske soldater i Irak. (©NTB)