OSLO: Fredag vant han det siste partiet mot Dmitry Jakovenko fra Russland og går seirende ut av turneringen i Kina.

Carlsen har i løpet av turneringen prestert et ratingresultat på over 3.000, og er dermed den yngste som noen gang har passert den magiske grensen på 2.800 poeng. Han fikk 8 av 10 mulige poeng i turneringen han nettopp har avsluttet.

– Det er bare tre andre spiller i verdenshistorien som har hatt over 2.800. Jeg er helt lamslått over det han gjorde i dag. Dette er det samme som å løpe 100 meter i friidrett på under 10 blank uten å bruke doping – en historisk bragd, sier generalsekretær Dag Danielsen i sjakkforbundet til NTB.

Eksperter verden over vurderer nordmannens prestasjoner til å være en av de tre sterkeste ratingprestasjonene som noen gang er blitt gjort i løpet av en turnering. Carlsen er allerede rangert som nummer to på den uoffisielle ratinglisten. Den offisielle skal være klar 1. november.

– Magnus går dermed forbi verdensmester Viswanathan Anand fra India, sier Danielsen.

For dem som ønsker å oppleve Carlsen live, vil det bli anledning til det 28. november i en lynsjakkturnering på Oslo S. Der skal 18-åringen blant annet møte Hikara Nakamura fra USA, som regnes som verdens sterkeste lynsjakkspiller.