Myndighetene og industrien må sette fristen sammen, og Norge må bli først i verden på dette, sa han i sin tale til landsmøtet torsdag.

På pressekonferansen etterpå ville han imidlertid ikke svare på når fristen skal være.

– Jeg setter bevisst ikke en dato. Det vet vi ikke ennå. Men utviklingen går så fort at det er mulig å jobbe for en sånn ambisjon, sa Støre.

– Utvikles, ikke avvikles

Støre gjentok budskapet om at oljenæringen skal utvikles, og ikke avvikles, og fikk stor applaus fra salen.

– Vi skal ikke sette en sluttdato. Det vil trekke investeringer, teknologi og kompetanse bort fra Norge. Det er ikke Arbeiderparti-politikk, sa partilederen.

Han understreket at partiets politikk er å jobbe sammen med olje- og gassnæringen og viste til at partiprogrammet går inn for å gå «skrittvis fram i nye områder, som i deler av Lofoten.

LoVeSe

Spørsmålet er om kompromisset fra 2017 om delvis vern av Lofoten, Vesterålen og Senja står når årets landsmøte er over. Det er ikke Støre sikker på.

– Jeg konkluderer ikke dette landsmøtet på et av temaene som blir diskutert i nesten alle delegasjoner. Det får vi se, sa han som svar til NTBs spørsmål.

I den timelange talen loven imidlertid AUF-leder Ina Libak at Ap skal ta ansvar for at Norge når klimamålene. Han henvendte seg også til tusenvis av ungdom som har streiket for klimaet denne våren.

– Vi ser dere. Vi forstår dere. Og vi tar utfordringen, sa han.

Landsmøtet er partiets 67. ordinære landsmøte og blir avholdt i Folkets Hus på Youngstorget i Oslo fra torsdag til søndag.