fusi.jpg
WelcomeToNorway.jpg
I actionthrilleren "London Has Fallen" blir USAs president Asher (Aaron Eckhart) angrepet av terrorister. Heldigvis har han sin livvakt og bestekompis Mike Banning (Gerard Butler) til å beskytte seg. FOTO: LIONSGATE/NORDISK FILM DISTRIBUSJON
the 5th wave.jpg

**USA 2016

Komedie

Regi: Ethan Coen, Joel Coen

Skuespillere: Scarlett Johansson, Jonah Hill, Channing Tatum, Ralph Fiennes, George Clooney, Josh Brolin**

Den nye filmen til Coen-brødrene («The Big Lebowski», «O Brother, Where Art Thou?», «Fargo»), er en parodi på filmindustrien i Hollywood på 50-tallet. Studiosjefen til Capitol Studios, Eddie Mannix (Josh Brolin), har hendene fulle med det påkostede kostymedramaet «Hail Caesar!», krevende skuespillere og påtrengende journalister. Da filmens store stjerne, Baird Whitlock (George Clooney), blir kidnappet og gjerningsmennene krever 100.000 dollar for å sette ham fri, er det opp til Mannix å redde ham og filmen.

Filmen er stjernespekket med navn som Channing Tatum, Tilda Swinton, Ralph Fiennes og Scarlett Johansson, og er så absurd til tider at det er vanskelig å beskrive. Men det er absurd på en god måte, og tenderer faktisk mot å være hysterisk morsomt. En del av vitsene og referansene vil nok imidlertid være tapt på det yngre publikummet.

Og som med alle parodier, er den ikke morsom hvis en ikke har sett det som parodieres. Det er absolutt en fordel å ha sett Hollywood-filmer fra den tidsepoken, og kjenne til Amerikas historie med oppbyggingen etter krigen, store drømmer, kommunistjakt og frykten for atomvåpen.

«Hail, Caesar!» er ikke et nytt mesterverk fra Coen-brødrene, men filmen er absolutt god underholdning.

Terningkast: 4

Anmeldt av: Cathrine Sordal

Forutsigbar — og grunnleggende dustete

I actionthrilleren "London Has Fallen" blir USAs president Asher (Aaron Eckhart) angrepet av terrorister. Heldigvis har han sin livvakt og bestekompis Mike Banning (Gerard Butler) til å beskytte seg. FOTO: LIONSGATE/NORDISK FILM DISTRIBUSJON

**London Has Fallen

USA/Storbritannia 2015, Action

Regi: Babak Najafi

Skuespillere: Gerard Butler, Aaron Eckhart, Morgan Freeman, Melissa Leo, Radha Mitchell, Angela Bassett**

Terroristene slår til i det hele verdens maktelite er samlet for å begrave den britiske statsministeren. Bare USAs president Asher (Aaron Eckhart) slipper unna. Asher har nemlig sin livvakt og bestekompis Mike Banning (Gerard Butler) – en handlekraftig, John McClane-aktig type som aldri nøler med å bruke unødig vold – til å beskytte seg der han raser gatelangs gjennom London med ondingene i hælene.

Denne oppfølgeren til 2013s "Olympus Has Fallen" arter seg delvis som en oppblåst, muskuløs actionthriller i 80— og 90-tallets ånd – kall den gjerne en "mash-up" av "Die Hard" og "Air Force One" – og delvis som en reklamefilm for den engelske hovedstaden. De viktigste forskjellene er at "London Has Fallen" mangler førstnevntes glimt i øyet og at den i motsetning til sistnevnte finner stor glede i å sprenge byens mest kjente og kjære landemerker i småbiter.

Dette er, som man sikkert skjønner, en formelfilm. Men forutsigbar – og grunnleggende dustete – som "London Has Fallen" er, kaster den i hvert fall ikke bort tiden vår med å kjede oss. Dessuten klarer den faktisk å vente nesten helt til rulleteksten med de store patriotiske talene.

Mon tro hvilken storby som går i luften i neste film?

Terningkast: 4 Anmeldt av: Roy Søbstad

Norske nødløsninger

WelcomeToNorway.jpg

**Welcome to Norway!

Norge 2016, Drama/Komedie

Regi og manus: Rune Denstad Langlo

Skuespillere: Anders Baasmo Christiansen, Henriette Steenstrup, Olivier Mukuta, Nini Bakke Kristiansen, Elisar Sayegh, Henrik Rafaelsen**

Bildet "Welcome to Norway!" tegner av norsk flyktningemottaksbransje virker langt mer troverdig enn man skulle ønske. Motivasjonen er en drøm om å motta mest mulig statsstøtte, gjennomføringen er basert på improvisasjon og nødløsninger. Og resultatet ender opp midt mellom det farseaktige og det tragiske.

Per Primus er den driftige, men blakke eieren av et nedkjørt høyfjellshotell. Det er klart han skal starte asylmottak. Som han sier det selv: "Flyktningene får bo på hotell og vi blir millionærer." Men første toglast – en brokete forsamling på 50 personer – er knapt stuet inn før de begynner å kreve mat og strøm og språkkurs og Playstation. Snart må Primus ty til både nesten-tyverier og nesten-prostitusjon for at det hele skal gå i hop.

Anders Baasmo Christiansen spiller denne lett gjenkjennelige typen – han som er flink til å sette ting i gang, men ikke like flink til å gjennomføre dem – med akkurat nok følsomhet til at han nesten blir likandes. Og selv om filmens mange handlingstråder knapt kan sies å gå opp i en helhetlig fortelling, blir "Welcome to Norway!" i hvert fall aldri mindre enn fornøyelig. Mer velplassert harselas er det dessuten vanskelig å tenke seg akkurat nå.

Terningkast: 4

Anmeldt av: Roy Søbstad

Lite nyskapende

the 5th wave.jpg

**The 5th Wave

USA 2016, Action/sci-fi

Regi: J. Blakeson

Skuespillere: Chloë Grace Moretz, Nick Robinson, Alex Roe, Ron Livingston, Liev Schreiber, Maria Bello**

«The 5th Wave» er filmatiseringen av den populære ungdomsboken med samme navn av Rick Yancey. Det er den første boken av tre, som handler om at romvesener invaderer jorden rett og slett for at de trenger plassen. 16 år gamle Cassie Sullivan (Chloë Grace Moretz, «Kick Ass») går fra å leve et helt vanlig tenåringsliv den ene dagen, til å bevitne verdens undergang den neste.

Filmen har blitt sammenliknet med filmer som «Twilight» og «The Hunger Games», men jeg mener den minner veldig mye om tv-serien «V». Den er bygget opp på nesten samme måte, og har mye av den samme handlingen. Romskip som henger truende over byen, romvesener som har inntatt menneskelig form, opprørske grupper av mennesker som vil redde verden, kjærlighet mellom mennesker og utenomjordiske vesener, og så videre.

Jeg tror ikke filmen vil få like mange fans som «Twilight» og «The Hunger Games»-filmene, men den vil nok ha en viss appell blant det yngre publikummet for den inneholder både action, romantikk og spenning. Filmen blir også litt bedre etter hvert som handlingen utfolder seg og avdekker informasjon som gjør plottet mer troverdig. Totalinntrykket er likevel at det blir for lite nyskapende, og ikke vellaget nok til å bli virkelig interessant.

Terningkast: 3 Anmeldt av: Cathrine Sordal