DRAMA/EVENTYR

USA 2015

Regi: Alejandro GonzálezIñárritu

Manus: Alejandro González Iñárritu, Michael Punke, Mark L.Smith

Skuespillere: Leonardo DiCaprio, Tom Hardy, Kristoffer Joner,Will Poulter, Domhnall Gleeson

Aldersgrense: 15 år

Filmen er inspirert av sanne hendelser fra 1823, gjengitt i romanen «The Revenant: A Novel of Revenge» av Michael Punke. Filmskaperne har imidlertid tatt seg så mange og store kunstneriske friheter, at det er like greit å behandle historien som fiksjon. Fiksjon som fikk hele 12 Oscar-nominasjoner.

Historien handler om pelsjegeren Hugh Glass (Leonardo DiCaprio). Under et oppdrag for et pelsselskap blir han maltraktert av en grizzlybjørn, og etterlatt for å dø. Jaktlaget plasserer riktignok to av deres medlemmer, John Fitzgerald (Tom Hardy) og Bridger (Will Poulter), til å pleie Glass til han dør og sikre at han blir begravet. Alt går selvfølgelig ikke helt etter planen, og resten av filmen er en lang, pinefull jakt på hevn.

Filmen er betagende vakker rent visuelt, og igjen viser den Oscar-vinnende regissøren Alejandro González Iñárritu («Birdman») at han er uredd for å bryte konvensjoner. Filmen veksler mellom drøm og virkelighet, nåtid og fortid, og kamera er ved flere anledninger så tett på at en kan se pusten og blodspruten på linsa. Filmfotograf Emmanuel Lubezki («Gravity», «Birdman») imponerer igjen, og skuespillerprestasjonene er også helt fabelaktige. Filmen er svært brutal og nesten like krevende å se som den må ha vært å lage. Ikke for pyser.