Å kunne bade uten bikinioverdel i svømmehallen.

BØR DET BLI LOV FOR KVINNER PÅ SØRLANDET Å GÅ TOPPLØSE I SVØMMEHALLENE? DELTA I DEBATTEN NEDERST I ARTIKKELEN.

Det opplyser den svenske lokalavisen Dagbladet , i følge Aftenposten.no .Foreningen har tidligere gjennomført flere aksjoner der medlemmene har møtt opp i svømmehallen med utildekkede bryster.

Frem til nå har de blitt bortvist fra bassengene.

Også danskene vil

Også i Danmark har det ifølge Jyllandsposten.dk vært en lignende aksjon, og nå ønsker dansk Sosialistisk Folkeparti å åpne for toppløsbading i svømmehaller i København.

Se video av toppløsbadernes aksjon på Jyllandsposten.dk.

Målsetningen med foreningens aksjoner for toppløsbading er ifølge foreningen selv å avseksualisere kvinnekroppen i sammenhenger som ikke har noe med sex å gjøre.

— Hvorfor skal kvinner få bade toppløse? Fordi menn har den rettigheten, står det i bloggen til "Bara bröst".

Ikke i norske badeanlegg

Koordinator David Koth-Norbye i paraplyorganisasjonen Badelandene ønsker ikke å tillate toppløsbading i norske badeland.

18 norske badeland er tilknyttet organisasjonen.

— Norge anno 2008 er ikke modent for at kvinner går toppløse rundt i svømmenanleggene. Vi må ta hensyn til at folk kan finne dette støtende, sier Koht-Norbye til Aftenposten.no.

— Men er det egentlig noen forskjell på å gå toppløs på en offentlig badestrand og å gå uten bikinioverdel i et svømmeanlegg?

— Jeg mener vår praksis kan sammenlignes med den man har på mange feriesteder i Syden. Der er det ingen som reagerer på kvinner som soler seg toppløse på stranden, men med en gang man beveger seg inn på hotellområdet, vil man som regel bli bedt om å dekke seg til, sier han.

Han understreker at ingen så langt har forsøkt seg på lignende stunt som de "Bara bröst" har gjennomført i Sverige ved norske badeland.

Heller ikke ved de kommunale badene i Oslo har man opplevd at folk har svømt uten bikinioverdel.

— Hvis noen kommer med et slikt ønske, vil vi vurdere det, og i den vurderingen må vi ta hensyn til hva folk kan bli støtt av, sier Jan Zander, avdelingssjef for Oslobadene.

— Allmenn oppfatning av bluferdighet viktigst

For Koht-Norbye i Badelandene er hensynet til hva folk synes er rimelig bluferdighet, viktigst.

— I utgangspunktet synes jeg det er prisverdig at "Bara bröst" forsøker å avseksualisere kvinnebrystet, men i virkeligheten er det nok slik at mange oppfatter kvinnebryster som noe mer sensuelt enn brystkassen til en mann.

Han sier det er opp til hvert enkelt badeland i organisasjonen å bestemme om de vil la kvinner bade toppløse, men understreker at hans anbefaling går ut på ikke å tillate det.

— Kvinner som bader i våre anlegg, må bade tildekket så lenge de bader sammen med menn. Det er selvfølgelig annerledes når vi arrangerer rene kvinnebad, sier han.

Ingen toppløsaksjoner i Norge

Ane Stø, leder av kvinnegruppen Ottar, sier de støtter "Bara bröst"s arbeid med å få til toppløsbading i svømmehallen.

— Dette handler om å ta tilbake kroppen. Og jeg kan ikke helt se forskjellen på at kvinner bader uten overdel og det at de går med bikinitruse med string. Da går de jo praktisk talt med rumpa bar, sier Stø.

Hun har ikke kjennskap til at feminister har forsøkt seg på toppløsaksjoner i norske svømmehaller.

Ifølge Jyllandsposten har "Bara bröst" fått en søsterorganisasjon i Danmark, men så langt ser det ikke ut til at det har dukket opp noe lignende kvinnenettverk i Norge.