Dermed starter en periode med intens lobbyvirksomhet både fra tilhengere og motstandere, og Israel var tidlig ute med å be de amerikanske lovgiverne om å avvise avtalen, som hindrer Iran i å utvikle atomvåpen i bytte med at sanksjonene etter hvert oppheves.

— Jeg mener det eneste rette er ikke å gå videre med denne avtalen, sa Israels statsminister Benjamin Netanyahu på TV-kanalen CBS' «Face the Nation» søndag.

Den amerikanske Israel-lobbyen AIPAC er klar til å bruke 20 til 40 millioner dollar på en kampanje for å mobilisere motstand mot avtalen, ifølge Washington Post.

På den annen side setter den liberale jødiske lobbyorganisasjonen J Street inn 2 til 3 millioner dollar for å mobilisere tilhengere av avtalen til å ta kontakt med sine kongressrepresentanter.

Obama har lovet å legge ned veto om den republikansk-dominerte Kongressen beslutter å avvise avtalen, og det vil kreve to tredels flertall i begge Kongressens kamre å overkjøre et slikt veto. Det kan republikanerne bare få til dersom de får med seg et betydelig antall demokrater. (©NTB)