— Jeg er veldig glad for at skøyteforbundet, Olympiatoppen og utøverne har tillit til meg. Jeg regner med at jeg vil gi et svar i løpet av kort tid, sier Skarli.

Det var TV2 som onsdag først presenterte mannen fra Dølemo i Åmli som ny norsk hovedtrener etter Jarle Pedersen. Skarli understreker at ingen papirer er underskrevet, men forteller at han ble gitt et tilbud av skøyteforbundet for en drøy ukes tid siden.

- Ingen nødløsning

Han har vært skøytetrener på ulike nivåer i flere år, og var med som landslagstrener under hovedtrener Pedersen i Sotsji-OL i år. Det mesterskapet ble en stor skuffelse for de norske utøverne, og Pedersens utgående kontrakt ble ikke fornyet. Det uttalte målet i etterkant har vært å sikre seg et stort trenernavn, men både den nederlandske stjernetreneren Gerhard Kemkers og hans landsmann Ingrid Paul glapp. I stedet ser det altså ut som en sindig kar fra Aust-Agder skal prøve å gjenreise norsk skøytestolthet.

— Jeg er ingen Kemkers, men jeg føler meg heller ikke som noen nødløsning. Jeg har mye å tilføre laget, fordi jeg har en bra utdanning, har variert trenererfaring og tidligere har vært utøver på høyt nivå, påpker Skarli.

Han sier at han har klare tanker om hvordan trenerteamet rundt ham vil bli, men vil ikke røpe noe før han takker ja til jobben. Landslagsløperen Simen Spieler Nilsen (20) fra Arendal røper imidlertid at Edel Therese Høiseth (48) er tiltenkt en sentral rolle. Den tidligere medaljegrossisten har hittil hatt ansvaret for en utviklingsgruppe på landslaget.

— Jeg har et godt inntrykk av henne, og Sondre kjenner jeg jo veldig godt gjennom både klubb- og landslag. Han er dyktig både faglig og sosialt, og jeg tror han kan bli en bra hovedtrener. Det er også sunt med litt utskifting nå, mener Spieler Nilsen, uten å utdype.

Vil bli best i verden

Ifølge TV2 har Olympiatoppen reagert sterkt på at det økonomisk pressede skøyteforbundet ønsket å bruke mye penger på få inn en nederlandsk redningsmann. At sportssjef Øystein Haugen i forrige måned trakk seg som sportssjef gjorde ikke saken bedre. Angivelig har Olympiatoppen i etterkant truet med å kutte samarbeidet med Skøyteforbundet.

— Jeg har ikke noen kommentarer til det. Det jeg kan si er at jeg har lært mye av Jarle Pedersen, og at jeg er en kar som stiller høye krav til meg selv. Vi skal strebe etter å bli like gode som Nederland, selv om det vil ta tid å bli best i verden, sier Skarli.

Han er bare ett år eldre enn Håvard Bøkko, som har vært den beste norske skøyteløperen de siste årene.

Får ros av Bøkko

— At jeg er såpass ung kan ha både fordeler og ulemper. Jeg kjenner Håvard veldig godt, og skal være bevisst på ikke å blande roller, understreker Skarli.

Til TV2 sier Bøkko mye av det samme:

— Jeg tror dette blir bra. Selv om Sondre er på vår alder og er en kompis, så må vi være proffe og ha respekt for ham under trening. Hvis du ser på utdanningen hans, så har verken Peter Mueller eller Jarle Pedersen noe i nærheten. Han har blant annet skrevet masteroppgave om skøyteløpere, og det er mer enn de har.

Kritisk Wetten

NRKs skøyteeekspert Even Wetten tror ikke Sondre Skarli er rett mann til jobben som landslagstrener.

– Sondre Skarli er en mann som har tillit, men som mangler erfaring. Det gjør det til en stor risiko å ansette ham, sier Wetten tilNRK.

– Jeg må si jeg er overrasket over at man velger en så ung trener. Nå har man eksepsjonelt gode talenter og ekstreme muligheter for toppresultater. Jeg må si jeg er overrasket og lettere betenkt, sier Wetten.