De siste ti årene har det vært om lag 25 konfirmanter i Randesund misjonskirke. I fjor steg tallet plutselig til 39, før det i år er 74 som står til konfirmasjon i misjonskirken.

— Det var veldig mange som fortalte at det de hadde så bra opplegg her i misjonskirken, og at det var gøy. Derfor valgte jeg å bli konfirmert her, sier Hanna Marie Olsen.

Kirken er stappfull. Bandet framme på plattformen begynner å spille og konfirmantene går ryddig opp midtgangen. Ute på gangen har ungdomspastor Johnny Omdal nettopp fortalt dem at de må sitte på en annen måte enn de har øvet på. «Fordi det er så mange her,» sier han til flokken i hvite kapper.

-Det var veldig mange som fortalte at det de hadde så bra opplegg her i misjonskirken, og at det var gøy her, sier Hanna Marie Olsen (til venstre). Hun og venninnen, Rikke Rosseland Østhassel, har vært fornøyd med opplegget. Foto: Bjørn Markussen

Ungdomsklubb

Hanna Marie Olsen og familien hennes går ikke i menigheten til vanlig, men konfirmanten har blitt kjent med menigheten gjennom misjonskirkens ungdomsklubb «Loftet».

— Der samles 100-150 ungdommer hver fredag, forteller pastor Jan-Olav Andreassen. En av tre prester i frimenigheten.

— Det har vært fint at vi har tatt opp så mange bra temaer forberedelsene til i dag, sier konfirmant Rikke Rosseland Østhassel. - For eksempel var det bra da vi snakket om hva Gud mener om alkohol og festing.

— Hva mener han?

— De fortalte at i menigheten her sier de null alkohol, men at det er andre kristne som mener det er greit med litt, sier Hanna Marie Olsen.

Tre av guttene forteller at de valgte misjonskirken fordi «det er best utvalg her».

— Utvalg?

— Ja. Jenter.

Tredoblet

I år har Randesund misjonskirke vært nødt til å arrangere fire konformasjonsgudstjenester for å få plass til alle.

— Dette er virkelig gledelig, og vi er overrasket selv, sier hovedpastor Jarle Råmunddal.

— Hva har dere gjort som har ført til denne oppgangen?

— Jeg vet egentlig ikke, men mange av dem som kommer hit har fått oss anbefalt av eldre søsken og andre som har vært hos oss tidligere. Så tror jeg det er vesentlig at vi har så mange som 15 konfirmantledere. Dermed kan vi dele den store flokken inn i ti mindre grupper. Dette gir ungdommene muligheter til å snakke om viktige ting i en liten gruppe med trygg atmosfære. Det er avgjørende for denne aldersgruppen, mener pastoren.

— I Den norske kirke i Randesund - Søm kirke - er antall konfirmanter halvert i løpet av tre år, fra 120 til 60. Hvordan vil du kommentere det?

— Vi har ikke hatt som intensjon å øke antall konfirmanter hor oss på den måten vi har gjort. Tvert i mot. Vi har sagt til ungdom og foreldre at dersom den unge har en relasjon og går i en annen menighet, bør de stå til konfirmasjon der. sier Råmunddal.

— Betyr det at dere i framtiden vil gjøre mer for at ungdom konfirmeres i den kirken de er døpt?

— Vi kan vanskelig gjøre mer enn å formidle at ungdommene, dersom de allerede går i en annen kirke, bør konfirmeres der. Vi vil absolutt ikke avvise noen, sier hovedpastor i Randesund misjonskirke, Jarle Råmunddal, som også vil påpeke at en del av deres konfirmanter ikke hadde Den norske kirke som alternativ, men heller Human-Etisk Forbund eller å la være å konfirmere seg.

- Dette er dumt

I Den norske kirke i Randesund - Søm kirke - er antall konfirmanter halvert fra 120 til 60 på tre år.

Sognepresten i Randesund, Eivind Martinsen, er ikke i tvil om at deres reduserte konfirmantkull er resultat av misjonskirkens vekst.

— Dette er dumt, sier sognepresten.

— Hvorfor?

— Når de som er døpt hos oss ikke går til konfirmasjonsundervisning her i Den norske kirke, mister de muligheten til å fullføre dåpsopplæringen. Vår opplæring til kristen tro er en helhet, og konfirmasjonen er en viktig del av dette, sier Eivind Martinsen.

— Har du tatt opp dette med ledelsen i misjonskirken?

— Ja, men det virker ikke som de bryr seg så mye om det jeg sier, sier presten.

— Ser du noen fordeler med at Randesund misjonskirke har mange konfirmanter?

— Ja, absolutt. Frikirken har 15 konfirmanter i Randesund, Frikstad menighetshus 20, vi har 60. Når misjonskirken har 74, er det gledelig hvor mange av områdets unge som står til kristen konfirmasjon, sier sogneprest Eivind Martinsen.