Statsadvokat Beate Rullestad Jansen sier at den nye tilregnelighetsrapporten førte til at påtalemyndigheten ba om gjenåpning av åtte gamle straffesaker. Foto: Hallgeir Oftedal
Statsadvokat Beate Rullestad Jansen sier at den nye tilregnelighetsrapporten førte til at påtalemyndigheten ba om gjenåpning av åtte gamle straffesaker. Foto: Tore-Andre Baardsen

I løpet av 18 år ble den nå 34 år gamle mannen dømt åtte ganger i Nedenes forhørsrett, Aust-Agder tingrett og Agder lagmannsrett. Sakene resulterte i både bøter, samfunnsstraff og ubetinget fengselsstraff.

— Bøtene vil bli krevd tilbakebetalt. Fengselsstraffen som er sonet kan gi grunnlag for en erstatningssak, sier 34-åringens advokat, Odd Johan Holck-Steen, til Fædrelandsvennen.

Den uføretrygdede 34-åringen har i mange år slitt med rusmisbruk. Dommene mot ham omhandler rusmisbruk, brudd på vegtrafikkloven, vold og trusler. Den strengeste fengselsstraffen han har blitt idømt var på 60 dagers fengsel.

Psykisk utviklingshemmet

Da mannen igjen skulle for retten, ble det besluttet å gjennomføre en ny, rettspsykiatrisk vurdering av ham. De sakkyndige psykiaterne konkluderte da med at 34-åringen kan være psykisk utviklingshemmet i høy grad, og dermed være fritatt for straff.

Statsadvokat Beate Rullestad Jansen sier at den nye tilregnelighetsrapporten førte til at påtalemyndigheten ba om gjenåpning av åtte gamle straffesaker. Foto: Hallgeir Oftedal

— Opplysningene førte til at påtalemyndigheten ba om en tilleggsrapport, for å kaste lys over hvordan situasjonen kan ha vært ved tidligere domfellelser, sier statsadvokat Beate Rullestad Jansen til Fædrelandsvennen.De sakkyndige psykiaterne kom da fram til at 34-åringen trolig var tilregnelig, men var sterkt i tvil om konklusjonen.

— Det er påtalemyndighetens oppgave å bevise at noen er tilregnelig. Når tvilen er stor nok, kan han ikke dømmes, sier Rullestad Jansen.

Begjært gjenåpnet

Påtalemyndigheten sendte dermed en begjæring om gjenåpning av åtte tidligere dommer. 8. oktober i år ble begjæringen tatt til følge av Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker. Dommene ble sist uke behandlet av Kristiansand tingrett, som avsa en frifinnende dom i samtlige saker.

Rullestad Jansen vil ikke uttale seg om avgjørelsene betyr at tingrettene gjorde en dårlig jobb i første omgang.

— Jeg kjenner ikke vurderingene som er gjort i de gamle dommene, så det er vanskelig for meg å kommentere om det er gjort noe kritikkverdig. Generelt vil jeg si at det ikke er uvanlig at det kommer opp ting i ettertid, slik at konklusjonen blir annerledes, sier Rullestad Jansen.

Vanskelige vurderinger

Hun presiserer at det ikke er slått fast at 34-åringen er psykisk utviklingshemmet i høy grad og utilregnelig, men at det foreligger en tvil som skal komme ham til gode.

— Slik jeg forstår det er tilstanden hans ikke statisk, men kan variere, sier Rullestad-Jansen.

34-åringens forsvarer, Odd Johan Holck-Steen, viser til at det kan være vanskelig å vurdere spørsmål om tilregnelighet.

— Det må fagfolk inn. Jeg kan ikke komme på noen lignende eksempler, men generelt kan man jo tenke seg at en person som blir kjent utilregnelig har vært annerledes tidligere, sier Holck-Steen.

34-åringen har selv gått gjennom de gamle sakene med sin forsvarer, og samtykket til at de ble behandlet på nytt.