— Ja, Svein Harbergs forslag er godt, sier sokneprest Gunnar Lindtveit på Flekkerøy når han kommenterer at lederen for Stortingets Familie- og kulturkomité, Svein Harberg (H), i Fædrelandsvennen onsdag ga uttrykk for kirken ikke bør ha vigselsrett.

— Hvorfor?

— Jeg tror dette kan være en god løsning på Den norske kirkes diskusjoner omkring samliv, sier Lindtveit.

Han stopper ikke der.

— Kirken bør frasi seg vigselsretten. For vigsel er egentlig et verdslig - eller ikke-religiøset - spørsmål. Derfor bør også den formelle ekteskapsinngåelsen skje i en verdslig ramme, sier Flekkerøypresten.

Nesten likt vigsel

— Hva med alle dem som ønsker å ha kirken, velsignelsen, og høytiden som ramme for bryllupet?

— Det skal vi selvfølgelig alltid stille opp med. Den norske kirke har allerede en liturgi for ektepar som først er viet borgerlig. Denne liturgien inneholder både forbønn, velsignelse og høytid, og er svært lik dagens vigselsliturgi, sier Gunnar Lindtveit.

- Vigselsretten er viktig for både kirken og medlemmene, sier biskop Stein Reinertsen. Foto: Tore André Baardsen

Lindtveits biskop, Stein Reinertsen, støtter ikke enigheten mellom sokneprest og Høyrepolitikeren.— Vigselsretten er viktig for både kirken og medlemmene. Det ville vært et tap for oss i Den norske kirke å bryte en lang og god tradisjon, som betyr mye for så mange, sier biskopen i Agder og Telemark, Stein Reinertsen, og legger til:

— Den liturgien for forbønn vi allerede har for ektepar som først har giftet seg borgerlig, er lite etterspurt og brukt. Derfor tror jeg ikke en slik ordning dekker folks behov på en god måte.

Biskopen tror heller ikke det i nær framtid vil være en aktuelt for kirkens organer å drøfte spørsmålet om å frasi seg vigselsretten.

— De gangene dette har vært berørt, har ikke Harbergs standpunkt hatt bred kirkelig støtte, sier Reinertsen.

Prinsipielt interessant, men...

Kjetil Drangsholt, talsperson for Åpen folkekirke, som stiller til kirkevalget for å åpne kirken for vigsel av homofile.

- Vi ønsker at Den norske kirke fortsatt skal ha vigselsrett, sier Kjetil Drangsholt, talsperson for Åpen folkekirke. Foto: Tore-Andre Baardsen

— Svein Harbergs forslag er absolutt prinsipielt interessant. Dersom kirken gikk inn for dette, og frasa seg vigselsretten, kunne staten - på sin side - sørget for at de juridisk rammer rundt ekteskapet ble godt ivaretatt. Så kunne vår kirke konsentrert seg om å ivareta den evangelisk-lutherske forståelse av ekteskapet, og fritt utvikle våre liturgier og ordninger på bakgrunn av dette - uten å måtte ta hensyn til skiftende ekteskapslovgivning. På samme måte kunne andre tros- og livssynssamfunn utviklet sine seremonier uavhengig av staten, sier Kjetil Drangsholt.Han peker også på at komiteen som i Kirkemøtet 2014 behandlet spørsmålet om homofil vigsel, skrev at saken «har aktualisert spørsmålet om hvorvidt kirken skal frasi seg den statlige vigselsretten» og ba om at «saken utredes og forberedes til behandling i et kirkemøte så snart det er mulig».

— Betyr det du sier nå at Åpen folkekirke, som har argumentert for at kirken bør åpne for vigsel av likekjønnede, heller kan tenke seg at kirken bør frasi seg vigselsretten?

— Nei, vi ønsker at Den norske kirke fortsatt skal ha vigselsrett, og vil jobbe godt for at kirken så fort det er mulig åpner for vigsel av homofile og lesbiske, sier Kjetil Drangsholt.

Vil beholde vigselsretten

Frikirken verner om sin vigselsrett, men ikke alle kirkesamfunn gjør det samme.

— Da ekteskapsloven ble endret i 2009, og likestilte ekteskap mellom mann og kvinne med ekteskap for likekjønnede, drøftet vi pastorer spørsmålet om å frasi oss vigselsretten, sier hovedpastor i Frikirken i Kristiansand, Sigmund Sandåker.

Han forteller at debattene om vigsel av likekjønnede som Den norske kirke har ført de siste årene, ikke har preget Den evangelisk lutherske frikirke på samme måte.

Nå er ikke spørsmålet om å frasi oss vigselsretten oppe på nasjonalt plan.- Nå er ikke spørsmålet om å frasi oss vigselsretten oppe på nasjonalt plan, men vi har enkeltpastorer som kunne tenke seg at vi gjorde det, forteller Sandåker.

De frie evangeliske forsamlinger, som blant annet driver Betania i Kristiansand og Betel i Søgne, tilbyr ikke vigsel.

— Men for oss er årsaken at vi, på grunn av vårt ønske om selvstendighet fra staten, heller ikke er registrert som trossamfunn, sier pastor Terje Govertsen.