— Mange av dem som er innom her på sommeren, er også flinke til å bruke biblioteket resten av året. Men når folk har ferie, kommer de gjerne på andre tider. Og så merker vi at folk slapper mer av og har bedre tid, forteller avdelingsleder Turid Janne Kvaløy.

- Noe av det beste med denne jobben er å få snakket så mye med barn, sier avdelingsleder Turid Janne Kvaløy. Foto: Christine Nevervik

Og mange av dem som legger turen innom, er barn.— Det er en fin del av jobben min, at jeg får møtt og snakket med så mange barn.

Hvilken bok anbefaler du å lese i sommer? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet under artikkelen!

Favorittsted

Ingjerd Benestad Sand har tatt turen sammen med barna og to av deres venner.

— Miriam hadde håpet på at de skulle ha boka «Vennene i Hurraveien» her, men den hadde de dessverre ikke.

Heldigvis er avdelingsleder Turid Janne Kvaløy erfaren, og finner raskt noe annet som kan falle i smak.

I mens har broren, Simon inntatt sin favorittplass, i den store, røde sofaen.

— Han vil gjerne reise hit, for da kan han ligge der på favorittplassen sin og lese en hel stabel med bøker, forteller mamma Ingjerd.

Men den unge lesehesten kunne ikke tenke seg å ha et liknende møbel hjemme.

— Nei. Det er best å komme hit. Her er det mange flere bøker, fastslår han.

Simon Sand har inntatt hvileposisjonen i favorittsofaen. - Han spør ofte om vi kan dra hit, så han kan ligge på favorittstedet sitt og lese, sier mamma Ingjerd Benestad Sand. Foto: Christine Nevervik

Sommerles

For noen år siden startet biblioteket Sommerles-prosjektet, noe som har gitt økt tilstrømning på sommeren.

— Det er veldig populært og noe mange barn her er opptatte av. Vi opplever ofte at det er barna som har tatt initiativet til å ville komme hit.

Prosjektet innebærer at alle barn som leser flere enn fem bøker i løpet av sommeren, blir invitert til fest og utdeling av diplom.

— Det er ingen tvil om at mange flere blir motivert av dette.

Avdelingslederen er glad for at utvalget av litteratur for barn og unge er større enn noen gang.

— Det skrives mye for barn. Spenning og ulike serier er ofte populære. Dessuten er det mange som liker fortellinger om outsidere.

For de yngste fenger det med en vri på et godt, gammelt eventyr.

— «Bukkene Bruse vender tilbake» er en skikkelig hit. Den er alltid utlånt.

Lettlest

Bibliotekar Margrete Loland bekrefter at folk låner mye krimbøker og lettleste romaner. Foto: Christine Nevervik

I voksenavdelingen er det også stor rift om de mest populære titlene.— Vi ser ofte at det er en viss smitteeffekt. Når noe slår an, så er det de bøkene alle skal lese og da er det gjerne tomt i hyllene for akkurat den forfatteren, forteller bibliotekar Margrete Loland.

Hun merker at folk gjerne vil ta med seg noe lettlest på hytta i sommerferien.

— Det går gjerne i krim, og så disse moderne «dameromanene», som gjerne omhandler relasjoner og ulike problemstillinger knyttet opp mot det.

Absurd

Kari Bjørnaali liker hyggelige romaner, men koser seg også gjerne med litt mørk, finsk humor. Foto: Christine Nevervik

De besøkende på biblioteket bekrefter tendensen. Kari Bjørnaali var en av dem som stakk innom denne dagen for å hente hjem litt sommerlektyre. Men selv har hun gitt opp Jo Nesbø.— Jeg leste veldig mye av han før, men jeg synes han har blitt alt for grov og voldelig i skildringene sine.

Denne dagen var det «Høyt henger de og søte er de» av Kari Brunk Holmquist som fikk bli med hjem.

— Det er hyggelig og underholdende litteratur. I tillegg er jeg veldig glad i finske Arto Paasilinna. Jeg anbefaler alle å starte med «Kollektivt selvmord». Tittelen høres jo ikke så hyggelig ut, men det er virkelig morsomme bøker, med herlig, mørk og absurd humor. Vi trenger litt av det også nå på sommeren.

Tre på gata

1. Hva leser du akkurat nå?

2. Hvor er det beste stedet å lese bok på sommeren?

Maren Anne S. Terjesen, Kristiansand.1. Nå leser jeg Friedrich Nietzsches "Morgenrøde"2. Hjemme i hagen, eller på et øde sted ved sjøen. Foto: Christine Nevervik
Marte Ulltveit-Moe, Kristiansand. 1. Jeg leser bok nummer sju i serien om Damenes detektivbyrå nr. 1, av forfatter Alexander Mccall Smith. Foto: Christine Nevervik
Elinor Bjerkholt, Trondheim. 1. Jeg leser to bøker. En skjønnlitterær, som heter "Skuddene i Panama", og en fagbok, som heter "Cocreating change"2. På brygga, i sola. Foto: Christine Nevervik