— Asylsystemet i seg selv har aldri vært tiltenkt massemigrasjon og masseflukt. Asylsystemet ble opprettet for at enkeltindivider skulle søke om beskyttelse mot forfølgelse. Da egner det seg veldig dårlig til den situasjonen vi har i dagens verden. Derfor sa vi at vi ønsket å konsentrere hjelpen i nærområdene. Etter dette vedtaket har alt endret seg, sier Keshvari i en debatt med SV-leder Audun Lysbakken på NRK onsdag.

Keshvari peker på at flyktningfeltet er svært sensitivt for signaler som gis, og viser til at mens det var en kraftig økning i antall asylsøkere i Europa i fjor, var det en nedgang i Norge etter at reglene ble strammet inn.

— Etter debatten og spesielt Arbeiderpartiets landsmøte, som bare dreide seg om hvor mange Norge skulle ta imot, ble det gitt et inntrykk av at Norge har myket opp - og da er det bare å komme. Det samme har vi sett skjer i Finland. Finland er et land som knapt nok har tatt imot asylsøkere og kvoteflyktninger i det hele tatt, men etter at presidenten sa at han blant annet ville åpne opp sitt hjem, så har det kommet 11.000 mennesker, sier Keshvari.

Audun Lysbakken mener Keshvaris utspill handler mer om indremedisin i Frp enn virkeligheten, og peker på at flyktningsituasjonen er mer alvorlig enn noen gang.

— Selvfølgelig har ikke dette noe med Syria-avtalen å gjøre. Det har noe med at Europa er i en ekstraordinær situasjon å gjøre, sier han og legger til at det ville være uansvarlig av Norge å legge ansvaret for flyktninghåndteringen over på våre naboland. (©NTB)