Dermed er partiet på linje med resten av opposisjonen på Stortinget.

Under debatten gikk den ene delegaten etter den andre opp på talerstolen og appellerte til landsmøtet om å støtte opp om forslaget om en nasjonal dugnad for syriske flyktninger.

Flere gjorde en parallell til andre verdenskrig, og viste til hjelpen nordmenn på flukt fikk den gangen.

– Nå er det Norges tur til å ta ansvar, var ordlyden.

Særlig utsatte grupper

Ifølge resolusjonen som landsmøtet har vedtatt, går KrF inn for at Norge skal ta imot 10.000 kvoteflyktninger de neste to årene.

Flyktningene skal plukkes ut etter kriteriene til FNs høykommissær for flyktninger. Det innebærer i praksis særlige utsatte grupper og individer som ikke kan få beskyttelse i nærområdene, som forfulgte minoriteter, aktivister, torturofre og andre med krevende medisinske behov.

Vedtaket innebærer også at KrF går inn for å minst tredoble den humanitære støtten i nærområdene til Syria.

Utsetter kostnader

Enkelte delegater ba om at vedtaket måtte suppleres med konkrete formuleringer om at staten må ta regningen for de syriske flyktningene.

Dette ble imidlertid avvist, med henvisning til at landsmøtet skal ta stilling til et omfattende resolusjonsforslag om bosetting og inkludering av flyktninger lørdag.

Resolusjonskomiteens leder, Dagrun Eriksen, uttalte også at det var et poeng i seg selv å splitte de to sakene.

– Vi ønsker at landsmøte skal ha diskusjonen om å ta imot disse flyktningene uavhengig av spørsmålet om økonomi, sa hun.

Ingen instruks

Med fredagens vedtak har opposisjonen på Stortinget flertall til å instruere regjeringen i saken.

Ingen av KrF-delegatene tok imidlertid til orde for at KrF-ledelsen nå må sette hardt mot hardt mot regjeringen. En ringerundeKlassekampengjennomførte tidligere i uken, viste imidlertid at et flertall av KrFs fylkesledere mener partiet ikke kan bli med på et kompromiss som innebærer et mindre antall.

Flere av KrF-erne brukte imidlertid taletiden til å sparke til Fremskrittspartiet.

– Jeg har også en nullvisjon. Jeg sier ikke 15, ikke ti, ikke én statsråd skal få stå i veien for å gjøre det som er anstendig i denne saken, sa varaordfører i Øksnes kommune, Tore Christiansen, i en parafrasering av Frps Christian Tybring-Gjeddes mye omtalte uttalelse under Frps landsmøte sist helg.

Forrige helg sa Fremskrittspartiets (Frp) landsmøte sa nei til å ta imot 10.000 flyktninger, men gikk inn for å øke hjelpen i nærområdene. Høyre har ikke gjort et formelt vedtak i saken, men statsminister og partileder Erna Solberg (H) har sagt klart fra at hun mener 10.000 er et for høyt antall.

Partiene på Stortinget startet forhandlinger om antall flyktninger tirsdag.