— Grunnen til at Bosvatn ser ut som det gjør, er rett og slett at vi forsøker å skape plass til mest mulig smeltevann. Dette er helt vanlig, men ikke i juni.

Det sier Reidar Ove Mork, daglig leder i Otteraaens Brugseierforening og kraftverkdirektør i Otrakraft.

Smeltingen i gang

Bossvatn er tappet nede på 524 meter over havet i øyeblikket. Da er det 27 meter opp til maksnivå på 551 meter over havet.

— Vi har plass til snaut 200 millioner kubikkmeter bare her, sier Mork.

Snøsmeltingen er i gang og det har begynt å fosse godt inn i Bosvatn, som er tappet ned rundt 27 meter for å ha plass til snøvannet. Foto: Knut Øvregård

Også Vatnedalsdammen, Urar og Byglandsfjorden er tappet ned for å takle smeltevannet.— Byglandsfjorden er på vei opp igjen. Smeltingen er i gang. Vi er en måned senere enn vanlig, men de siste dagene har vi sett at smeltingen har kommet godt i gang, sier Mork.

Kan bli flom

Det er enorme mengder snø som blir til vann. Mork kan ikke avvise flom, selv om Otra er en av landets mest regulerte elver.

— Vi regner med at alle magasinene vil gå fulle i sommer på grunn av årets store snømengder. Hvis vi får svært varme dager, god varme om nettene og regn oppå der igjen, kan vi få en kraftig flom i sommer, sier Mork.

Klimaforskerne regner med mer flom fremover.

Reidar Ove Mork, daglig leder i Otteraaens Brugseierforening.

Mens vi andre lengter etter sol og varme, liker kraftverksdirektører skyer og regn godt. Da er fordampningen mindre og mer vann renner inn i magasinene og videre ned i turbinene.— Vi har så god kontroll som vi kan ha. Vi forsøker å porsjonere vannet ut slik at vi kan få utnyttet det maksimalt. Samtidig har vi ansvar for å unngå skadeflom. Vi har gjort plass til mye i magasinene år, men samtidig er det er mye mer enn vanlig igjen med snø i fjellet, sier Mork.

Storflom vil komme

Selv om Otra er godt regulert og det er mange år siden siste storflom, tror ikke den erfarne kraftverksmannen vi har sett den største flommen i elva ennå. Otteraaens Brugseiereierforening er forberedt på det verste.

— Den dagen alle magasiner er fulle og regnet fortsetter å strømme ned, kan vi ikke regulere vekk flommen. Da hjelper det ikke med mange dammer. I 1933 rodde de inn kirkeporten i Valle. En eller annen gang skjer det igjen, sier Reidar Ove Mork.

Norges Vassdrags. og Energidirektorat sendte ut pressemelding med følgende beskjed denne uken:

"Det er fortsatt svært mye snø igjen i vestlige fjellområder i Sør-Norge og stor sannsynlighet for stor vårflom på Vestlandet. Vi oppfordrer regulantene i vassdrag med store snømengder til å vurdere behov for tiltak. Værforholdene under snøsmeltingen er fortsatt avgjørende for hvordan årets vårflom utvikler seg."