— Sjåføren fikk se filmen sammen med politiet og vogntogsjåføren som filmet hendelsen. Da la han seg flat med en gang, forteller Svein Arne Bringedal, lensmann i Lund i Rogaland, til Fædrelandsvennen.

Det var onsdag i forrige uke, like etter klokka 13, at den danske mannen ble filmet mens han foretok en farlig forbikjøring av et vogntog. Sjåføren på vogntoget filmet episoden med dashboardkamera.

Filmen viser at en møtende bil såvidt unngår å få den 24 år gamle dansken i fronten. Forbikjøringen skjedde i en sving like øst for Moi i Rogaland.

Stoppet like etter

Vogntogsjåføren ringte straks politiet. En patrulje fra Lyngdal rykket ut, og stanset mannen like vest for Lyngdal, ved avkjøringen til Gluggevann. Vogntogsjåføren kom etter, og viste filmen til politiet og dansken.

Resultatet ble førerkortbeslag på stedet.

- Mannen skulle med danskebåten, men han hadde ikke dårlig tid. Han har sin forklaring på forbikjøringen, uten at jeg vil gå inn på det. Han har erkjent at han har foretatt en farlig forbikjøring og samtykket til beslag av førerkort, forklarer lensmann Bringedal.

Det er hans danske førerkort som nå er i politiets hender. Dermed kan ikke mannen kjøre i hjemlandet heller. Nå blir det opp til politiets jurist å si hva dansken kan vente seg i straff, i tillegg til beslaglagt førerkort.

— Straffereaksjonen vil bli tatt videre med danske myndigheter, sier Bringedal.

Setter liv i fare

— Filmen viser en farlig forbikjøring. Her er det små marginer. Sjåføren setter seg selv og andre i fare, konstaterer Bringedal.

Han legger likevel til at forbikjøringen ikke er unik.

— Dette er nok dessverre et gjentakende problem. Vi hører og ser selv at mange foretar unødvendige og farlige forbikjøringer der de setter seg selv og mange ufrivillige i fare. Det er generelt mye trafikk på E 39, men spesielt nå når det er påske. Trafikken går nesten i en sammenhengende kø. Senest i helga kjørte jeg denne veien, og så bilister som tråkler seg fram i køen ved å kjøre forbi én og én bil. De sparer bare sekunder, så det er veldig unødvendig og veldig farlig. Denne saken fungerer som en vekker sånn sett, sier Bringedal.

Ulykkes-sving

Mannen var alene i bilen da han råkjørte på E 39. Svingen der han kjørte forbi vogntoget, er kjent som en ulykkesbelastet sving.

— For meg er dette et kjent ulykkessted med en veldig uoversiktelig kurve. Det er både bakketopp og dårlig sikt fremover. Det har skjedd flere ulykker i akkurat den svingen tidligere, forteller Bringedal.

Blant annet var det i denne svingen et vogntog fikk sleng på hengeren i 2010, slik at den havnet på jernbanelinja like nedenfor. Traileren sperret veien. Både jernbanen og E 39 ble stengt i flere timer.

- Bra å ha film

Ifølge lensmannen får de en del telefoner om farlig kjøring. Hvis de har anledning, rykker de ut og stanser sjåføren som får klager.

— Det som er bra med denne hendelsen, er at den er filmet. Bevisførselen blir helt annerledes uten film. Hvis ikke melderen vil stå fram, er det vanskelig for oss å gjøre noe, sier Bringedal.

Han har et klart råd til påsketurister som skal ut på veien i høytiden.

— Folk må ta livet litt mer med ro.