– Våre første beviser viser at dette var et selvmordsangrep utført av Den islamske staten (IS), sier en høytstående tjenestemann i Ankara til nyhetsbyrået Reuters.

Eksplosjonen rammet mandag utenfor et kultursenter i Suruc.

Det tyrkiske innenriksdepartementet opplyser at 27 ble drept og rundt 100 såret i det de beskriver som et terrorangrep. Dødstallet kan komme til å stige.

Selvmordsbombe

Politikeren Pervin Buldan i det prokurdiske opposisjonspartiet HDP sier at lokale tjenestemenn undersøker muligheten for at eksplosjonen var forårsaket av en selvmordsbombe.

Den tyrkiske avisen Hurriyet skriver på sin nettside at det dreier seg om en selvmordsbombe og at en 18-årig kvinne sto bak, men opplysningene er ikke bekreftet av offisielle kilder.

Ifølge Buldan skjedde angrepet da tyrkiske og kurdiske ungdommer var samlet i kultursenteret i forkant av en planlagt tur til den syriske grensebyen Kobani, som kurderne kaller Ayn al-Arab.

– Det var planlagt tre eller fire dager med aktiviteter, sier Buldan til Reuters.

Gruppen skulle bygge et bibliotek og en lekeplass i Kobani, samt plante en skog, ifølge et medlem av gruppen.

På grensa til Syria

Suruc ligger om lag 10 kilometer fra Kobani, som har vært preget av harde kamper, der kurdiske styrker med støtte fra den USA-ledede koalisjonens luftangrep har kjempet mot IS.

Eksplosjonen skjedde bare uker etter at Tyrkia utplasserte ytterligere soldater og utstyr langs dets grense mot Syria, for å beskytte seg mot eksterne virkninger som følge av de opptrappede kampene i nabolandet.

Tyrkiske ledere har sagt at de ikke planlegger ensidige militære inngrep i Syria, men de har også sagt at de vil gjøre alt som er nødvendig for å beskytte landets grenser.

En tyrkisk tjenestemann uttaler at angrepet «var hevn for den tyrkiske regjeringens innsats for å bekjempe terrorisme.