Køen av flyktninger og andre migranter som krysser Balkan på vei fra Hellas mot Nord-Europa har ført til heftig ordbruk og utveksling av spydigheter mellom landene i regionen. Ord som «patetisk», «skammelig», «løgner», «idioter» og «fluer» er tatt i bruk, skriver Aftenposten.

Kjeklingen på Balkan

Mottaksapparatet begynte å slite for mange uker siden, men spenningen mellom landene tok seg opp for alvor da Ungarn 15. september bestemte seg for å stenge grensen mot Serbia. Dette gjorde at bølgen av mennesker fra Midtøsten, Afrika og Asia vendte seg mot Kroatia, rapporterer Associated Press, som har oppsummert ordkrigen som «Bickering in the Balkans» — kjeklingen på Balkan.

Kroatia sa ja, så nei

Kroatia ønsket migrantene velkommen og antok at de rett og slett ville reise videre til Slovenia, som i likhet med Ungarn er på innsiden av Schengen. Kroatia har i nord en 70 mils grense mot Slovenia. Slovenia stengte imidlertid grensen og i løpet av få dager satt 30.000 migranter fast i Kroatia, et land med drøyt fire millioner innbyggere.

Migranter venter på busstransport ved grensen mellom Serbia og Kroatia. Foto: NTB Scanpix

Her er noe av kritikken som landene har kommet med mot hverandre.

«Løgn» og «patetisk»

Da Kroatia sa de hadde en avtale med ungarerne om å sende migrantene dit, karakteriserte Ungarns utenriksminister Peter Szijjarto det som «regelrett løgn», «skamløs opptreden» og en «grov krenkelse» av Ungarns suverenitet. Han kalte også den ungarske statsministerens håndtering av krisen for «patetisk».

Imens har myndighetspersoner både i Romania, Kroatia og Serbia sammenlignet Ungarns praksis og bygging av piggtrådgjerder med det nazistøttede Budapest-regimet under den annen verdenskrig.

— Ungarns holdning er ikke europeisk og en skam for Europa, har Romanias statsminister Victor Ponta sagt.

«Upassende» og «skam»

Peter Szijjarto svarte med å si at det «var en skam at en statsminister som er under etterforskning for forbrytelser, kontinuerlig fornærmer et naboland med villedende påstander.»

Den greske utenriksminister Konstantinos Koutras har kalt Ungarns opptreden og politikk «upassende» for et EU-medlem. Til det svarte Ungarns Peter Szijjarto:

— Det ville vært bra om den greske regjering ikke behandlet europeiske folk som om de var idioter og i stedet tok grep for å beskytte sine grenser og registrere migranter.

- En ørn jakter ikke på fluer

Mellom Serbia og Kroatia har også tonen vært kvass.

— Det er leit å se at kroatisk menneskelighet og solidaritet bare varte i to dager, sa en serbisk statsråd da kroatene stengte alle grensestasjoner unntatt en.

Kroatias statsminister svarte med å antyde at serberne er like ubetydelige som fluer.

— En ørn jakter ikke på fluer. Kroatia er en ørn, sa Zoran Milanovitsj.

Dempe gemyttene

Den polske EU-presidenten Donald Tusk har forsøkt å roe gemyttene i sin invitasjon til onsdagens EU-toppmøte:

— Diskusjonene har for lenge handlet om å skyve ansvaret over på andre. Det er en lang rekke saker der vi kan skylde på hverandre, men det vil ikke bidra i vårt arbeid med å finne en felles løsning, skriver han.

- Ikke sofistikert diplomati

Det er ikke sikkert det blir så lett å dempe krangelen. Da Ungarns utenriksminister i helgen ble spurt av en journalist om den tøffe tonen mot andre land og innkallingen av ambassadører én etter én, svarte Szijjarto:

— I denne situasjonen er det ikke rom for sofistikert diplomati.