ARENDAL: — Jeg er oppvokst på Tromøya, og det var ingen andre rundt meg som skrev. Så på en måte er jeg oppvokst på internett. Det var der jeg fant mitt skrivende fellesskap. Og jeg synes podcast-formatet fungerer veldig bra. Vi som skriver skylder alt til det muntlige, sier forfatter Birger Emanuelsen til Fædrelandsvennen.

11. mai slipper han romanen «Anna og kjærligheten» i sin helhet i både papirform og som lydbok. Men frem til da skal Emanuelsen altså gi ut romanen som en muntlig fortelling fordelt utover ti podcast-episoder.

Podcast

Birger Emanuelsen i sitt hjem i Oslo i 2014. Foto: Siv Dolmen

Det er ikke første gangen Emanuelsen bruker utradisjonelle metoder for å lansere en bok. I fjor leste han hele romanen «Historien om et godt menneske» via livestreaming på internett.— Det var et par tusen som så sendingen, så det følte jeg gikk veldig bra, sier han.

Redaksjonssjef i Lydbokforlaget, Stine Meltvedt Lyseggen, nølte ikke med å si ja da Emanuelsen la fram forslaget om en podcast-lansering av «Anna og kjærligheten».

— Vi har ikke vært med på et slikt lanseringsprosjekt tidligere. Da vi fikk presentert ideen, likte vi den umiddelbart. Emanuelsen har selv lest inn lydboken, og han leser veldig godt. Vi har stor tro på at han vil nå ut til mange og skape nye lydbokentusiaster med «Anna og kjærligheten», sier Lyseggen i en pressemelding.

Jordmor

«Anna og kjærligheten» handler om den 61 år gamle jordmoren Anna, som en dag drar på jobb med sterk feber og gjør en alvorlig feil. Emanuelsen har hentet inspirasjon fra morens yrke som sykepleier.

— For å forstå et liv må man stille grunnleggende spørsmål for å finne ut hva en person vil, eller hvor hun skal. Sånn jobber jeg når jeg skal skape karakterer som er levende. Jeg visste at Anna måtte jobbe med mennesker, og ha en jobb hvor noe hele tiden sto på spill. Vi har to barn, og jeg kjenner på en stor takknemlig til de jordmødrene jeg har møtt. Det er kanskje et av de yrkene hvor man oftest står mellom liv og død, hvor valg kan få uopprettelige konsekvenser.

— Hvordan skiller romanen seg ut fra dine to forrige?

— Det er første gang jeg skriver fra en kvinnes perspektiv i en roman. Det var helt klart en helt annen stemme som dukket opp enn tidligere.

Europaturné

Tidligere har Emanuelsen skildret nittitallets Arendal i romanen «Historien om et godt menneske». Men i «Anna og kjærligheten» har han beveget seg vekk fra en spesifikk setting.

"Anna og kjærligheten" utgis på Tiden Norsk Forlag 11. mai. Foto: Tiden Norsk Forlag

— Den handler først og fremst om Anna, hennes liv, og hennes drømmer og ønsker. Det kan virke lite, men er nok større enn vi tror. Og Anna, hun kunne like gjerne levd og arbeidet et annet sted i verden.Og det er nettopp derfor han tror at romanen kan gjøre det bra i utlandet. I juni skal Emanuelsen på en lang europaturné i buss sammen med flere forfattere fra blant annet Tsjekkia, Hellas og Tyskland. Sammen skal de lese fra sine bøker, og diskutere litteratur på tvers av landegrenser.

— Litteratur er en måte å snakke sammen på. Jeg tror vi har et behov for å prate sammen i Europa nå. Det behovet er større enn på lenge, mener Birger Emanuelsen.