I et brev til FNs generalsekretær Ban Ki-moon skriver den saudi-støttede opposisjonen at fortsatte brudd vil undergrave de internasjonale anstrengelsene for at våpenhvilen skal fortsette, og føre til kollaps for den FN-støttede fredsprosessen.

«Målet for den midlertidige våpenhvilen er å bidra til å iverksette de humanitære paragrafene i Sikkerhetsrådets resolusjon 2254. Men manglende framgang her kan få oss til å se etter andre måter å beskytte det syriske folket på», skriver de.

I henhold til avtalen som ble inngått av regimet til Bashar al-Assad og mange av hans motstandere, skulle kampene stanses for å få humanitær hjelp fram til sivile under beleiring og for å få i gang forhandlinger med sikte på å stanse krigen.

I Riyadh anklaget utenriksminister Adel Jubei Russland og Syrias regjering for en rekke brudd på våpenhvilen og gjorde det klart at en «plan B» kan bli aktuell om det blir klart at det syriske regimet og Russland ikke respekterer våpenhvilen.

Syriske militære avviser anklagene om brudd på våpenhvilen, mens Russland, som i fem måneder har bombet opposisjonen, beskylder moderate opprørere, Tyrkia og jihadistene for til sammen ni brudd. (©NTB)