KRISTIANSAND: — Denne uka blir det mye bra vær. Spørsmålet er hvor bra det blir. Det er en del temperaturer vi er spente på, og det kan bli nye varmerekorder, sier vakthavende meteorolog Espen Biseth Granan ved Meteorologisk institutt.

Fædrelandsvennen skrev i helga at det blir ei sommerlig uke med temperaturer over 20 grader på Sørlandet. Tirsdag morgen var det et tett skydekke over Kristiansand, men allerede onsdag skal det se helt annerledes ut.

— Utover tirsdag sprekker skyene opp, og sola kommer fram. Da blir det stort sett skyfritt og strålende sol, forklarer han.

Varmerekorder?

3. september 1991 ble den foreløpige varmerekorden for september målt på Kjevik. Den lød på 26,3 grader. På andreplass kommer dagen etter, 4. september 1991, med 24,4 grader. Nå håper Biseth Granan på varmerekord.

- Både onsdag og torsdag blir det veldig varmt, men det kan se ut som at torsdagen blir hakket varmere. Det kan i alle fall fort bli en andreplass, så får vi bare vente og se om det kan bli så varmt som over 26 grader og rekord, forklarer han.

Det er tåka og et lite skydekke som kan sette en stopper for ny varmerekord på Kjevik.

— De rekordene ble satt helt i starten av september, så det hadde vært mer stas å sette ny varmerekord nå i midten av måneden, sier meteorologen.

I indre deler av Agder blir det også varmt, men det er varslet et par grader kjøligere enn langs kysten. Allerede har det vært varmt i Gjerstad. På jernbanestasjonen ble det målt 26,1 grader onsdag 7. september.

- 24-25 grader

Meteorolog Beathe Tveita ved StormGeo utelukker heller ikke varmerekord, men sier at deres prognoser viser at det blir like i underkant av de 26,3 gradene rekorden lyder på.

- Det er i nærheten, men foreløpig viser våre prognoser at temperaturen kommer opp i 24 og 25 grader, men ikke helt opp i 26. Det blir spennende, sier hun.

Snittemperaturen på Kjevik for september er forøvrig 11,5 grader. Sjøtemperaturen er ifølge Havforskningsinstituttets forskningsstasjon på Flødevigen i Arendal på 17 grader. Altså en grei badetemperatur, ikke bare for de aller tøffeste.

...men så snur det

Tropenetter, altså netter hvor temperaturen ikke er under 20 grader mellom klokka 2 og 06, kan vi deretter se langt etter.

— Det blir for kaldt om natta til at det blir tropenetter, forklarer Biseth Granan hos Meteorologisk institutt.

Dette bildet er tatt siste helga i juni i fjor. Men med 17 grader i sjøen, kan man fint bade i sjøen selv midt i september. Foto: Reidar Kollstad

Men etter at torsdagens knallvær er over, snur det.— Dette høytrykket er forbigående. Fredag blir det litt kaldere, og så ser det ut til å bli nedbør i helga, sier han.

- Har vært 28,5 grader

Bernt Lie, som driver værstatistikknettstedet verogvind.net, forteller at det den 2, september 1906 var hele 28 grader i Kristiansand, målt på en målestasjon på gamle Eg sykehus. I Bygland ble det samme dag målt 28,5 grader.

- Fra gammelt av er dette også norgesrekorden for september. Det er en ekstremt høy temperatur, kanskje nesten så varmt som det er fysisk mulig å få det på Sørlandet i september, forteller han.

Selv tror han neppe det blir så varmt som over 26 grader på Sørlandet onsdag eller torsdag.

— At det kan bli 24 og 25 tror jeg på, men det skal veldig mye til å komme over 26 grader, forklarer han.

Rekordmange varme dager?

Så langt har september vært svært mild. Ifølge Bernt Lie er det målt over 20 grader på Kjevik tre dager i september - så langt.

Derimot har Gjerstad og Nelaug i Aust-Agder hatt hele sju dager med en makstemperatur på 20 grader eller mer.

– Rekorden er 13 dager, målt på Tonstad i Sirdal i 1959. Med de varme værmeldingene som er nå, tror jeg kanskje det kan bli flere dager med over 20 grader i årets september-måned, forteller Lie.

Ruth Eli Jensen stupte uti Bertesbukta i juni i fjor. Da var det 17 grader i sjøen. Det er det i september 2016 også. Foto: Kjetil Nygaard