I et brev til Sørlandet sykehus slår både nå avgått visepolitimester Arne Pedersen og leder av Statens Barnehus i Kristiansand, Anne-Lise Farstad, alarm.

«Barnehuset har hatt en sterk økning i antall tilrettelagte avhør etter at ny avhørsordning trådte i kraft 1.10.2015. Hittil i år er det gjennomført 151 avhør av barn som fornærmet eller vitne til vold, og/eller seksuelle overgrep, mot totalt 285 dommeravhør i 2015», skriver de to i et brev datert 20. mai.

Eksplosiv

Denne eksplosive økningen har skjedd i løpet av fem år, fra 89 i 2010, til 285 i 2015. De nasjonale tallene for landets ti barnehus viser det samme, fra 1600 avhør i 2011 til 5000 i fjor. Statistikkene viser langt over 200 prosent økning på fem år.

— Det er barn som enten selv er utsatt for, eller har vært vitne til vold i nære relasjoner, samt seksuelle overgrep og psykisk mishandling, sier leder av Statens Barnehus Kristiansand, Anne-Lise Farstad.

Hun opplyser at det ble utført medisinske undersøkelser på 76 barn fra oktober til i dag, og at ni av disse var mistanke om seksuelle overgrep - resten var mistanke om vold.

Flere melder

I denne stolen blir barn undersøkt medisinsk på Statens Barnehus i Kristiansand. Foto: Reidar Kollstad

Hun tror økningen først og fremst skyldes at bevisstheten rundt problemene er større, og at flere derfor melder. Dette gjelder så vel skoler og barnehager, som privatpersoner som melder via barnevernet. Økningen er ventet å fortsette, står det i brevet.— Er det grunnlag for å hevde at det utøves mer vold, siden det er økning i antall meldinger, avhør og medisinske undersøkelser?

— Det har jeg ikke grunnlag for å mene noe om, sier Farstad. Samtidig peker hun på at det er et økende antall tilfeller hvor foreldre bruker vold mot barna i oppdragelsen. Dette gjelder først og fremst foreldre fra andre kulturer.

Undersøkelser

Når det er mistanke om overgrep skal det i tillegg til avhør gjennomføres medisinske undersøkelser. I en avtale mellom barnehuset og sykehuset går det fram at barnehuset har forpliktet seg til å stille med legespesialist i 20 prosent stilling.

Det vil si at legen vil være i stand til å gjennomføre rundt 88 undersøkelser på et helt år. Fram til 20. mai er det gjennomført 56. Dermed varsler de to sykehuset om at det vil bli nødt til å ta i mot et visst antall barn til medisinske undersøkelser fra høsten av.

— Dette med hvem som skal dekke utgiftene til medisinske undersøkelser er et tema som også er tatt opp nasjonalt, både i helse- og omsorgsdepartementet og justisdepartementet. Da ordningen med barnehus ble lansert, ble det ikke avklart hvem som skulle ta regningen, sier Farstad.

Finne løsning

Avdelingsleder for Barnesenteret ved Sørlandet sykehus, Kåre Danielsen, bekrefter å ha mottatt brevet:

— Dette må vi sette oss ned og finne en løsning på. Jeg mener det beste er om vi kan fortsette praksisen med at medisinske undersøkelser foretas i Statens Barnehus, og ikke hos oss. Da blir det et helhetlig tilbud på ett sted, sier Danielsen som mener disse undersøkelsene må ha svært høy prioritet.

Barnehuset i Kristiansand ble etablert i 2009, og ligger plassert midt i Kvadraturen.

Firedobling

Antall bekymringsmeldinger om vold mot barn er mer enn firedoblet siden 2013. — Det har vært en markant økning, særlig siden oktober i fjor, sier Trond Sælør, leder av Barnevernvakta for kristiansandsregionen.

308 tilfeller

I perioden fra 1. oktober 2015 og fram til i dag, er det meldt inn 308 tilfeller der barn enten har vært utsatt for vold direkte, vært vitne til det, seksuelle overgrep eller psykisk mishandling.

I samme periode i fra oktober 2012 til juni 2013 ble det meldt inn 132, i 2013-14 falt det til 68 for så å øke til 117 i 2014-15, i følge tall fra Barnevernsvakta.

Økning

— Vi ser at det er størst økning i antall bekymringsmeldinger fra skoler, barnehager og andre offentlig ansatte. Dette viser at fokuset på og bevisstheten rundt skadevirkningene av vold mot barn er økende, sier han.

Fra 1. oktober trådte en ny avhørslov i kraft. Denne har også bidratt til ytterligere innsats på dette området.

Oppdragelsesvold

Bruk av vold i oppdragelsen er ofte et problem, viser tallene fra Barnevernvakta.

— Det er ofte foreldre fra utlandet, der det er kultur for å bruke vold. Foreldrene er selv blitt slått, og viderefører dette. For oss er det en stor utfordring å formidle forståelse for at vold er uakseptabelt, og samtidig gi foreldrene andre verktøy i oppdragelsen, sier Sælør.

Han sier erfaringen viser at dette er foreldre som er like glad i barna som alle andre, og vil dem det beste.

Øker

Når antall bekymringsmeldinger øker, øker også behovet for tilrettelagte avhør og medisinske undersøkelser.

Årlig mottar Barnevernvakta rundt 1500 bekymringsmeldinger, som dreier seg om alle former for bekymring for barns velvære, ikke bare vold og overgrep.