OSLO: – Vi så tydelig at slepebåtene slet med å gjøre noe som helt med situasjonen. Arken driftet sakte, men sikkert, mot kystvaktskipet som lå ved kai, forteller Luka til Aftenposten.

Se videoen av hendelsen øverst.

Sammen med noen kollegaer ble han vitne til arkdramaet som utspilte seg i Oslo havn fredag morgen daden kraftige vinden tok tak i arken.

– Det så ut som om de på kystvaktskipet forsto hva som kom til å skje, så det virket som om alle klarte å komme seg unna.

Det ble ikke meldt om noen personskader etter sammenstøtet.

Skadene var godt synlig fra land. Foto: NTB SCANPIX

70 meter lang, 14 meter høy

Etter det ufrivillige møtet med kystvaktskipet «Nornen» fikk arken en diger flenge foran på styrbord side, og måtte ha hjelp av taubåt for å komme seg til kai igjen.

Arken er en gigantisk trebåt bygget på en stållekter, og er Europas første flytende museum for bibelske historier. Totalt er den 70 meter lang, 13 meter høy og har fire dekk.

Den ene slepebåten tilhører Redningsselskapet, mens den andre er en lettbåt fra Kystvakten. Alle de involverte er avhørt, og politiet opplyser fredag ettermiddag at det er opprettet sak på forholdet.

– Baby Moses har fri utsikt mot ekte vann

Det er nederlenderen Aad Peters om eier fartøyet. Han er lei seg for det som har skjedd, men ser likevel et lite lystglimt etter dagens hendelse:

– Det eneste positive i denne saken er at der arken nå har et stort hull, ligger baby Moses. Så tidligere lå han å så på kunstig vann, men nå har han fri utsikt mot ekte vann.

Peters forteller at det kan ta lang tid å fikse skroget.

– Det er bygd med en spesiell tretype, så vi skal undersøke arken nærmere på mandag for å finne ut hva vi skal gjøre videre.

– Hva tenkte du da du fikk høre om skaden?

– Når du er en person som reiser rundt i verden med en ark, så skal det en del til før du blir overrasket. Men da jeg så bilde av skaden ble jeg sjokkert. Vi har selvfølgelig forsikring, men vi må nok betale en del selv. Så vi får se hvor store økonomiske problemer vi får av dette.

«Nornen» og «Noahs ark» lå fredag formiddag til kai. Politiet har startet etterforskning. Foto: NTB SCANPIX

Ingen strukturelle skader på skipet

Også kystvaktskipet «Nornen» fikk skader.

– Skipet har fått skader på en davitt, som er en krybbe som vi heiser lettbåten opp i. Men det er ingen strukturelle skader på skipet, fortalteInformasjonssjef i Sjøforsvaret, kommandørkaptein Per Rostad til Aftenposten tidligere i dag.

Etter planen skal arken være i Sandefjord fra 20. juni, og ligge der i tre uker før det drar videre til Fredrikstad.