Ifølge bransjebladet Horecanytt var seieren i Norsk Vinkelnermesterskap på stedet Latter i Oslo «overlegen». Totalt oppnådde kristiansanderen 1184 poeng. Andremann på pallen endte med 1040,75 poeng.

— Det er ikke mye vi får vite av dommerne, men jeg har forstått det slik at jeg skåret bra i alle deler av konkurransen og gjorde det best i finalen i hvordan man ter seg og serverer vinen, sier Henrik Dahl Jahnsen.

I mesterskapet søndag var 24-åringen blant ni vinkelnere som ble testet for sine kunnskaper om vinland, regioner og druetyper. Og i sine praktiske ferdigheter.

Vinnernese

I finalen skulle Dahl Jahnsen og to konkurrenter blindsmake på tre viner og avsløre produsent, land, kvalitetsnivå og pris. Videre skulle kun argentinske drikkervarer settes til en meny og serveres til gjester på scenen. Til slutt skulle sju ulike glass med whisky matches med rett flaske.

— Det var kjempevanskelig. Ingen av whiskyene var fra Skottland, men fra mer uvanlig land som Japan og Canada, sier 24-åringen.

Her måtte han lukte seg fram til rett resultat.

— Dersom du skal smake på sju glass med brennevin, kan du bli litt nummen i halsen, slår Dahl Jahnsen spøkefullt fast.

Startet som ryddegutt

Til daglig jobber han på restauranten Bølgen & Moi. Om sommeren er han daglig leder for avdelingen i Ny-Hellesund. Karrieren startet som ryddegutt på samme restaurant som 16-åring. Så ble han kokk- og servitørlærling og fortsatte med vinkelnerstudier.

Det er ikke første gang han har hevdet seg i Vin-NM. Også i 2014 gikk han til topps, og i 2011 vant han junior-klassen. Han anslår at han at minst bruker ti timer hver uke på å lese om vin og prøvesmake.

Konfetti hører med når en NM-vinner skal feires. Henrik Dahl Jahnsen har stått øverst på pallen to ganger tidligere. Foto: Torjus Berglid

— Du må ha kunnskap om og kjenne igjen vin fra hele Europa, pluss Oseania, India og Sør-Amerika. Det er snakk om flere tusen regioner, som alle har sine særpreg, sier Dahl Jahnsen.Han håper konkurranser kan være med å løfte statusen til faget.

— Det er forsatt slik at restaurantbransjen blir sett ned på av noen miljøer. Men dette er beinhard jobbing. Dessverre er det noen useriøse aktører, men vi er mange som brenner for å lage gode opplevelser og yte god service. Når vi konkurrer er vi med på å profilere faget vårt, slik som kokkene har gjort, sier Dahl Jahnsen.

Skal til Argentina

Nå venter Nordisk Mesterskap i oktober. Men først er det VM i Argentina, som han kvalifiserte seg til i 2014. Mesterskapet foregår i april og her skal Dahl Jahnsen sloss mot 60 deltakere. I ukene før tar han helt fri fra jobb for å lese om og smake på vin.

— Sjansen for å vinne VM er egentlig ganske liten, så målet er å komme til semifinalen, sier 24-åringen.

- Hva med doping, er det et problem i slike konkurranser?

— Det er ikke noe problem foreløpig, og det er vel lite man kan dope seg på. Men det kan være veldig fornuftig å ta et glass sjampanje før konkurransen. Da kommer du litt i humør og roer litt nerver, avslutter Henrik Dahl Jahnsen.