Mandag 22. juni reiste representanter for utenriksminister Børge Brende til New York for å starte innspurten av et omfattende arbeid. Sammen med representanter for regjeringer fra hele verden skal de diskutere det endelige utkastet til verdens nye bærekraftsmål. Bærekraftsmålene skal erstatte FNs tusenårsmål som nå er inne i sitt siste år.

Grunnleggende rettigheter

Dette arbeidet er av avgjørende betydning for mennesker over hele verden. De nye målene er universelle, og skal sikre at verden i årene som kommer prioriterer ressurser på en slik måte at alle mennesker kan få innfridd grunnleggende rettigheter: Liv uten fattigdom, uten sult, uten forurenset drikkevann, uten diskriminering og uten vold.

Én av tre kvinner i verden har opplevd fysisk og/eller seksualisert vold — fordi de er kvinner. Menn utsettes også for kjønnsbasert vold, og her er det trolig store mørketall. Dette hindrer likestilling, fattigdomsbekjempelse, økonomisk utvikling og fredsbygging. Kjønnsbasert vold kommer i mange varianter, og er ikke begrenset av land, kultur, region eller religion: Det kan dreie seg om krigsvoldtekter i Kongo, tvangsekteskap i Pakistan, kjønnslemlestelse i Etiopia, overfallsvoldtekter i Sør-Afrika, eller familievold i Norge. Uansett hindrer volden utvikling og verdig liv. Alle mennesker har rett til å leve uten overhengende frykt for vold, stigmatisering og diskriminering.

Én av tre kvinner i verden har opplevd fysisk og/eller seksualisert vold - fordi de er kvinner.

Ett av de viktige temaene som diskuteres i møterommene i FN-bygget i New York, dreier seg nettopp om diskriminering og vold mot mennesker på grunn av deres kjønn. Her står det viktige kamper. I utkastet som Børge Brende skal diskutere i New York, er det egne mål om dette. Blant annet står det at man ønsker å eliminere alle former for vold mot alle kvinner og jenter i offentlige og private sfærer, inkludert trafficking og seksuell og andre typer utnyttelse. Dette er bra, og et stort steg i riktig retning fra tusenårsmålene, der kjønnsbasert vold ble forbigått.

Legitimere vold

Likevel er det bekymring for at disse gode forslagene blir lagt under press, i innspurten av forhandlingene. Vi vet at enkelte bruker religiøst baserte argumenter for å legitimere vold mot, og undertrykkelse av, mennesker på grunn av deres kjønn. Vi vet at religion kan misbrukes for å fremme en agenda som ikke er religionenes, en agenda som søker å begrense mennesker muligheter og rettigheter basert på kjønn. Dette strider mot prinsipper om menneskeverd som er sentrale i de aller fleste religioner og livssyn. Tros- og livssynsaktører spiller en særlig viktig rolle i å bekjempe denne destruktive argumentasjonen.

For samtidig ser vi over hele verden hvordan tro og livssyn kan være en positiv kraft i disse spørsmålene. Vi ser det når muslimske ledere i Pakistan står opp mot tvangsekteskap, og vi ser det når kirkeledere i Etiopia argumenterer mot kjønnslemlestelse. Denne positive kraften må nå brukes til å si: - Kjønnsbasert vold skal ikke skje i noen religioners navn! Sammen bør vi kjempe for menneskers rett til et liv fritt for vold og undertrykking.

Derfor står kristne, muslimer, buddhister, humanister, jøder, hinduer, bahaier og sikher i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn i Norge nå sammen og sier:

Et liv uten vold

— Som ledere i tros- og livssynssamfunn vil vi kjempe for folks grunnleggende rett til et liv uten vold og undertrykkelse. FNs tusenårsmål nevnte ikke kjønnsbasert vold. Det kan, og må, rettes opp nå. Vold, undertrykkelse og diskriminering på bakgrunn av kjønn henger sammen og forsterker hverandre. Dette må anerkjennes i de nye bærekraftsmålene.

Dette budskapet sender vi nå i brevs form til utenriksministeren, og vi ber departementet ta det med seg til FN-møtet i New York. Vi ønsker å si til den norske regjering, og særlig utenriksministeren, når disse spørsmålene skal diskuteres med ledere fra hele verden: Dere har oss i ryggen når dere kjemper for inkludering av arbeidet mot kjønnsbasert vold i de nye bærekraftsmålene.

  • Som ledere i tros- og livssynssamfunn vil vi kjempe for folks grunnleggende rett til et liv uten vold og undertrykkelse.