I det siste har libyske myndigheter trappet opp innsatsen for å redde liv i Middelhavet, men ved å løse ett problem, risikerer de å skape ett annet.

Menneskene som blir plukket opp, blir etter alt å dømme sperret inn i leire som ifølge Human Rights Watch (HRW) er beryktet for tortur og overgrep. Hvor lenge de blir sittende der, er også helt uvisst. Uten mulighet til å søke asyl, kan Libya bli en ny flaskehals både for migranter og mennesker som er på flukt fra krig og autoritære regimer, skriver avisen Huffington Post.

— Europeiske regjeringer ønsker desperat å stanse båtene fra Libya. Mange sier: Send alle tilbake til Libya, men bak lukkede dører erkjenner de at de juridisk sett ikke har mulighet til det, sier Judith Sunderland, assisterende direktør for HRWs avdeling for Europa og Sentral-Asia, til avisen.

Statsminister David Cameron varslet i forrige uke at Storbritannia ønsker å hjelpe den libyske kystvakten med å stanse båtene med potensielle asylsøkere før de kommer seg ut i internasjonalt farvann, men for å gjøre dette trengs en ny FN-resolusjon.

Ifølge Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) bor det mellom 700.000 og 1 million migranter og flyktninger i Libya, de fleste er fra Niger, Sudan, Nigeria og Gambia. (©NTB) (©NTB)