Kroppen skal frem og badetøyet på. Sommeren er her, og i en tid med mer fokus på kropp og utseende enn noen gang, er det ikke nødvendigvis problemfritt å vise frem det som skjuler seg under klærne resten av året. Men noen lever greit med den kroppen de har— enten de har jobbet for fasaden eller latt naturen gå sin gang. Vi har møtt ti kvinner fra Sørlandet, i alderen 21-86 år, for å snakke om forholdet til sin egen kropp. De har sluppet oss helt inn i bikinien.

Christine Floer ( 25) : - Ser fremgang i treningen

floer.jpg

Hvordan er du fornøyd med kroppen din?

- Jeg har en frisk kropp, som jeg kan trene hardt og pushe på. Jeg er fornøyd med at jeg ser fremgang i forhold til treningen jeg startet opp med for noen måneder siden.

Hva gjør du for å ta vare på kroppen din, og hvorfor gjør du det?

- Jeg går tur syv dager i uka, og trener kondisjon og styrke fire ganger i uka. Samtidig spiser jeg sunt i ukedagene, og holder meg til seks måltider om dagen. På denne måten slipper jeg søtsuget, og det blir lettere for meg å følge en sunnere livsstil. Treningen har gjort meg mer bevisst på hva jeg putter i munnen, og gitt meg mer lyst til å spise sunn mat. Jeg kom til et punkt hvor jeg ble lei av å være misfornøyd, og syntes det var kjedelig å skulle gå rundt med masse komplekser. Det er jo unødvendig, når jeg faktisk kunne gjøre noe med det selv! Derfor tok jeg tak i kostholdet, og begynte å trene ved hjelp av personlig trener.

Nå slår jeg meg mer og mer til ro med at jeg har den kroppen jeg har. Ja, så har kanskje venninna mi tynnere lår enn meg, men så er kanskje jeg sterkere da. Så lenge jeg vet at jeg har gjort mitt beste for å føle meg bra, på en ordentlig og sunn måte, så er jeg fornøyd.

Hvor mye tid bruker du på kroppen?

- Av trening så går det rundt 15 timer i uka. Jeg passer også på å gi kroppen nok restitusjon, noe som også bidrar til at jeg ikke mister treningsgnisten.

Ja, så har kanskje venninna mi tynnere lår enn meg, men så er kanskje jeg sterkere da

Christine

Hvor viktig er utseende for deg?

- Utseendet er jo det første man legger merke til ved mennesker, så litt viktig er det jo. Personlig så steller jeg meg for at jeg selv skal føle at jeg ser ok ut. Jeg kan fint gå hjemmefra uten sminke, men du ser ikke meg i joggedress på gata. Jeg vil ikke se ut som at jeg ikke bryr meg.

Hva er du mest og minst fornøyd med?

Jeg er mest fornøyd med at jeg har blitt sterkere og strammere. At jeg i tillegg har mistet 22 cm på tre måneder er jeg kjempestolt av. Jeg er nok minst fornøyd med lårene. Men det er likevel ikke så ille at jeg ikke går i shorts og skjørt. Jeg har de beina jeg har, så da får jeg heller være litt misfornøyd, men sette pris på at jeg kan bevege meg!

Er det for stort fokus på kropp og utseende i dag?

Jeg tror det blir litt hvordan man velger å se på det. Det vil alltid være fokus på kropp og utseende. Men jeg syns at fokuset har endret seg til det positive, ved at det legges mer vekt på at jenter heller skal trene og leve sunt, fremfor å være syltynne. Flere catwalk-modeller har jo også fått motgang i det siste, fordi de er for tynne. Det er mange unge jenter som er lett påvirkelige, og hvis fokuset i media er at det er viktig å holde kroppen frisk, spise god og frisk mat, så er jo ingenting bedre!

Christine S.Floer

Alder: 25 år

Bor: Gimlekollen

Barn: Ingen

Yrke: Student, ekstrabetjent i fengsel

Høyde/vekt: 167cm/usikker, veier meg aldri

Ruth ( 33) : — Jobb før trening

ruth-frilagt_rgb.jpg

Hvordan er du fornøyd med kroppen din?

- Jeg er fornøyd med at jeg kommer inn i de fleste klær, og synes at kroppen er godt proporsjonert. Jeg er mye mer fortrolig med kroppen min nå enn da jeg var yngre, og fornøyd med at jeg har en kropp som faktisk fungerer. Før nådde man liksom aldri opp, og ble aldri fornøyd. Noe av det som er bra med å komme i tredveårene er nettopp det at forholdet til kroppen blir mer avslappet, og fokuset på å ha en frisk kropp blir større enn å være helt perfekt.

Hva gjør du for å ta vare på kroppen din, og hvorfor?

-  Jeg forsøker å trene litt. Helst tre ganger i uka, men det er ikke alltid det er like enkelt å få til. Hvis det er mye å gjøre på jobben, så kommer jobb før trening. Jeg trener på helsestudio eller tar meg en løpetur. Jeg forsøker også å spise sunt, men er ekstremt glad i godteri. Samtidig som jeg forsøker å få i meg nok frukt og grønt, hiver jeg gjerne nedpå en pose med smågodt. Men sånn liker jeg det, og tar gjerne en ekstra tur på trening for å kunne unne meg den godteposen.

Jeg tenker at trening er en investering i fremtiden. Jeg har ikke lyst til å bli syk og skrøpelig som gammel. Dessuten ønsker jeg jo også å holde meg innenfor en viss trivselsvekt.

Hvor mye tid bruker du på kroppen?

- Jeg prøver å trene tre ganger i uka, og da gjerne mellom en og to timer. Bortsett fra det bruker jeg veldig lite tid på kroppen, og går for eksempel aldri til hudpleie. Jeg bruker heller ikke spesielt lang tid på badet eller velvære generelt. Tidspress om morgenen med to barn som også skal ut døra, gjør at morgenstellet er blitt effektivisert.

Hvor viktig er utseende for deg?

- Jeg liker å føle meg vel og se bra ut. Men jeg har ingen problemer med å gå usminket og i joggebukse. Jeg liker å være velstelt, men føler meg på ingen måte dollete.

Jeg tenker at trening er en investering i fremtiden.

Ruth

Hva er du mest/minst fornøyd med?

-  Hvis jeg skal trekke frem noe positivt med kroppen, så må det bli skuldrene. Derimot skulle jeg gjerne sett at kroppen var litt mer spenstig og struttende, slik den var da jeg var yngre. Jeg må kanskje bare innse at jeg må jobbe mye mer med å holde fasongen nå enn da jeg var yngre.

Er det for stort fokus på kropp og utseende i dag?

- Ja, og det synes jeg det har vært lenge. Jeg ser det godt ettersom jeg jobber med ungdom på skolen. Samtidig virker det også å være en større aksept for å være annerledes enn tidligere. Det er flere som tør skille seg ut, og det er bra. Men jeg synes det er mye fokus på idealkroppen. Og idealet for de fleste er nok langt unna det som er både er sunt og overkommelig.

RuthBaugen

Alder: 33 år

Bor: Lund

Barn: To (6 og 8 år)

Yrke: Lærer på Grim skole

Høyde/vekt: 174 cm/69 kilo

Dorthea (86) : — Kunne sittet i rullestol

dorthea-frilagt_rgb.jpg

Hvordan er du fornøyd med kroppen din?-  Jeg er egentlig veldig godt fornøyd. Jeg holder meg frisk, og synes jeg er i god form til å være så gammel. Jeg føler meg sprek, og kan ikke klage på noe. Kroppen min har jo gått gjennom mange forvandlinger fra jeg var jentunge. Etter at jeg fikk barn ble jeg nok en del fyldigere. Men nå når jeg er kommet opp i åttiårene er ikke matlysten like stor som tidligere, så da legger jeg ikke på meg heller.

Hva gjør du for å ta vare på kroppen din, og hvorfor?

- Jeg mosjonerer mye, og er i aktivitet hver eneste dag. Jeg begynte å spille håndball i ungdomsårene. Da jeg var 20 år gammel fikk jeg leddgikt, og var nødt til å holde meg i form så ikke jeg skulle bli verre. Det har jeg vært nøye med siden. Jeg har blant annet vært morgenbader i svømmehallen i 38 år. Så nå venter jeg bare på at Aquarama skal åpne, så jeg kan komme i gang igjen. I tillegg går jeg mye turer, og forsøker å hive meg med på terrengkarusellen. Å holde meg i form gjør jeg først og fremst for å være sprek og frisk. Når jeg i tillegg har leddgikt er jeg nødt til å være aktiv. Nå klarer jeg fint å holde rent og støvsuge selv. Hadde jeg ikke trent, ville jeg nok sittet i rullestol.

Hvor mye tid bruker du på kroppen?

- Hver morgen gjør jeg strekkøvelser på gulvet rett etter jeg har stått opp. I tillegg går jeg enten en tur, svømmer eller trener på treningssenteret. Så jeg er nok i fysisk aktivitet nesten to timer hver dag.

Selv om jeg er 86 år, så bryr jeg meg jo om hvordan jeg ser ut

Dorthea

Hvor viktig er utseende for deg?

-  Det er viktig å holde seg i form, og det er bra for resten av utseendet om kroppen er fin. Selv om jeg er 86 år, så bryr jeg meg jo om hvordan jeg ser ut. Jeg kan jo være heldig og treffe en venn, og da vil jeg jo se fin ut.

Hva er du mest og minst fornøyd med?

-  Jeg er minst fornøyd med knærne mine. De er blitt litt krokete siden jeg har leddgikt. Hodet mitt er nok den kroppsdelen jeg er mest fornøyd med. Det fungerer bra, og sørger for rett fokus både når det gjelder trening, og det å holde seg til et riktig kosthold. Dessuten holder håret seg pent, så jeg slipper å gå så ofte til frisøren.

Er det for stort fokus på kropp og utseende i dag?

-  Nei, det synes jeg ikke. Jeg tror det er viktig at fokus er på å være sunn, og holde seg i form. Men det er viktig at det ikke tar overhånd. For det er nok mer press nå enn tidligere på unge jenter om å være fin og slank.

DortheaHøyeThorvaldsen

Alder: 86 år

Bor: Kristiansand

Yrke: Pensjonist

Barn: Tre ( 56, 59 og 63)

Høyde/Vekt: 165/62 kilo

Aase (63): -  Jeg vil ikke at kroppen skal visne

AASE_NETT_01.jpg

Hvordan er du fornøyd med kroppen din?-  Jeg er fornøyd med kroppen min, men må si at jeg driver aktivt vedlikehold. Jeg har et mer avslappet forhold til hvordan jeg ser ut nå enn tidligere. I ungdommen jobbet jeg nok mer for å være tynn, enn for den helsemessige gevinsten. Jeg har ikke alltid vært like fysisk aktiv, men de siste 30 årene har jeg drevet på med ulike aktiviteter.

Hva gjør du for å ta vare på kroppen din, og hvorfor?

- Jeg har trent jevnlig i veldig mange år. Jeg starter dagen med å ta noen styrkeøvelser, og litt meditasjon. I tillegg forsøker jeg å få til en treningsøkt hver eneste dag. Jeg er med i både en løpegruppe og en sykkelgruppe som møtes jevnlig. Ellers driver jeg litt med pilates, og trener på et treningssenter, så jeg trener ganske variert. Jeg er opptatt av å spise sunt, vanlig norsk kost. Jeg er ikke noen fan av lavkarbo!

Jeg trener for å vedlikeholde kroppen. Jeg ønsker jo ikke at kroppen skal visne selv om alderen etter hvert tilsier det. Huden er jo annerledes nå enn da jeg var ung, men det hjelper å ta de grepene en kan for at det skal bli best mulig. Selvfølelsen blir også bedre. Og ikke minst er det en glede ved å holde seg i form.

Hvor mye tid bruker du på kroppen?

-  I tillegg til morgengymnastikken min, forsøker jeg å trene en times tid hver eneste dag. Jeg er ikke spesielt jålete, og diller lite ellers. Men en times trening om dagen gjør meg godt.

Hvor viktig er utseende for deg?

- Jeg er selvfølgelig opptatt av utseende, litt forfengelig må jeg innrømme å være.

Hvis folk visste hvor mye overskudd man får av å trene, så er jeg sikker på enda flere ville kastet seg på.

Aase

H va er du mest/minst fornøyd med?

-  Jeg er nok minst fornøyd med de kraftige leggene mine. Armene mine strever jeg også med. Jeg skulle veldig gjerne sett at treningen hadde gitt bedre resultat her. Hvis jeg skal si noe annet jeg er fornøyd med så må det være styrken i magen min. Den er ganske bra, og det tror jeg nok har med pilatestreningen å gjøre.

Er det for stort fokus på utseende i dag?

-  Av helsemessige årsaker tror jeg det er viktig med et visst fokus. Det kan hende det kan oppleves som et for stort press for unge jenter, men det er viktig at trening og sunt kosthold blir belyst. Hvis folk visste hvor mye overskudd man får av å trene, så er jeg sikker på enda flere ville kastet seg på.

AaseKiledal

Alder: 63 år

Bor: Kristiansand

Yrke: Seniorrådgiver hos fylkesmannen

Barn: Tre (33, 37, 40)

Høyde/Vekt: 172 cm/72 kg

Anne-Marie (23) :- Mer fornøyd med magen nå

ANNEMARIE_NETT_01.jpg

Hvordan er du fornøyd med kroppen din?

-  Jeg er nesten mer fornøyd med kroppen min nå som jeg er gravid enn jeg er til vanlig. Jeg er ikke det minste plaget av de ekstra kiloene som har kommet på. Men jeg er ganske tilfreds ellers også. For meg handler det om at jeg skal føle meg sunn. Tidligere hadde jeg et veldig stort fokus på kroppen min, og ble liksom aldri helt fornøyd. Sånn er det ikke lenger. Jeg har blitt mer komfortabel og selvsikker, og trenger ikke lenger at alt er perfekt. Jeg er ikke så nøye på at jeg skal være veldig slank. Det viktigste er at jeg er sunn og føler meg sunn.

Hva gjør du for å ta vare på kroppen din, og hvorfor?

-  I ungdommen drev jeg stort sett med det som var av idrett, og har vært innom alt fra fotball, håndball, til trampett og innebandy. Nå driver jeg ikke med organisert idrett, men jeg forsøker å holde meg i form med litt trening likevel. Nå som jeg er gravid har jeg fått trøbbel med bekkenet mitt, så da trener jeg litt på sånn elipsemaskin. Det hjelper godt, og jeg forsøker å få til en halvtime tre til fire dager i uka. Men det er ikke alltid jeg får tid til det

Jeg er av den oppfatning at hvis jeg behandler kroppen bra nå, så får jeg igjen for det senere

Anne-Marie

- Da jeg var i tenårene trente jeg mye på grunn av selvbildet. Jeg var ganske rund da jeg gikk på barneskolen, så det var nok litt av det som hang igjen utover i ungdomsskolen. Jeg hadde veldig mange populære venninner, så da var det jo om å gjøre å holde mål, og føle seg god nok. I den perioden trente jeg nok for mye og spiste altfor ensformig. Etter hvert begynte jeg å interessere meg for ernæring, og ble mer opptatt av å spise riktig og trene jevnlig. Jeg er av den oppfatning at hvis jeg behandler kroppen bra nå, så får jeg igjen for det senere.

Hvor mye tid bruker du på kroppen?

-  Jeg trener en halvtime tre-fire ganger i uka. Eter at jeg ble gravid er jeg dessuten blitt mer opptatt av å smøre meg inn med kremer og oljer for å holde huden myk og fin.

Hva er du mest/minst fornøyd med ?

- Jeg har alltid vært minst forbøyd med magen. Det er noe som har sittet igjen fra barndommen. Men nå som jeg er gravid er det faktisk magen jeg er aller mest fornøyd med. Ellers er jeg fornøyd med munnen min. Men det er veldig varierende. Noen ganger kan jeg hate håret mitt, mens neste dag elsker jeg det.

Er det for stort fokus på kropp og utseende i dag?

-  I noen tilfeller er det nok det. Men jeg synes det er sunt å ha et fokus på velvære. Det verste jeg vet er folk som ikke bryr seg. Men når det er sagt tror jeg folk bruker mer tid foran speilet i dag enn tidligere. Og får man litt feil fokus på det, så kan det gå riktig galt.

Anne-MarieNysæther

Alder: 23 år

Bor: Slettheia

Barn: Venter første barn i august

Yrke: Designer

Høyde/Vekt: 168 cm/63 kg til vanlig, 74 kg som gravid

 Ann-Lisbeth (47): Prøvd alle slankekurer

ANNLISBETH_NETT_01.jpg

Hvordan er du fornøyd med kroppen din?

— Jeg har et todelt forhold til min egen kropp. På den ene siden er jeg glad for at jeg kan stå opp, løpe, og egentlig ikke har noen begrensninger i det hele tatt. På den annen side så skulle jo jeg med mine 164 centimeter og 66 kilo gjerne ønske at jeg heller var lang og tynn. Men det er ikke noe jeg går rundt og tenker på i det daglige. Det er vel mer en ønskedrøm sånn som mange har.

Hva gjør du for å ta vare på kroppen din, og hvorfor?

- Jeg er periodetrener. Jeg kan plutselig få treningskick hvor jeg trener noe voldsomt, og da gjerne mot et mål. Jeg løp for eksempel sentrumsløpet i Oslo for noen år siden. Samtidig kan jeg være utrolig lat, og ha lange perioder hvor jeg ikke trener. Det synes selvsagt på kroppen. Jeg kjenner ikke noen som går så mye opp og ned i vekt som jeg har gjort. Jeg har vært på alt som er av slankekurer, for å si det sånn. Ellers forsøker vi å spise sunt hjemme hos oss, men jeg er på ingen måte fanatisk. Jeg er den første til å falle for fristelsen når vi har sørlandschips eller melkesjokolade i skapet. Men når en spiser riktig og er i god form, er alt så mye enklere. Jeg blir gladere og energien er på topp.

Hvor mye tid bruker du på kroppen din?

— Jeg trener jo ikke hver dag, så det varierer fra null til fem timer i uka. Men jeg har aktive barn som driver med svømming og håndball, så jeg tilbringer jo en del tid i håndballhallen og svømmehallen, hvis det teller?

Hvor viktig er utseende for deg?

- Det er viktig, men langt fra det viktigste. Jeg har for eksempel nettopp hatt ett års kjøpestopp på klær og sko. Jeg går også ofte uten sminke. Faktisk så ofte det var ett par venninner av meg som tipset meg om at det gikk an å bruke litt sminke hver dag. Og de har jo rett, man ser jo mer opplagt ut med litt sminke på. Så for ett par år siden hadde jeg faktisk som nyttårsforsett at jeg skulle sminke meg hver dag.J

Jeg har aktive barn som driver med svømming og håndball, så jeg tilbringer jo en del tid i håndballhallen og svømmehallen, hvis det teller?

Ann-Lisbeth

Hva er du mest/minst fornøyd med?

— Jeg er glad for at jeg har en kropp som er frisk, og at jeg kan gjøre hva jeg vil. Minst fornøyd er jeg med magen. Den er litt for lubben, og jeg skulle gjerne hatt en flat veltrent mage. Men jeg har vel innsett at den drømmen er uoppnåelig.

Er det for stort fokus på kropp og utseende i dag?

— Det bør være fokus på å være sunn og frisk. Det er altfor store livsstilsforskjeller i Norge i dag. I Oslo øst dør folk ti år før beboerne i Oslo vest, og bare det bør jo være grunn til bekymring. Sunn mat burde vært billigst. Man må ta helse på alvor, men det må ikke ta overhånd heller. Jeg synes for eksempel det treningshysteriet blant godt voksne er på grensen til galskap.

Ann-LisbethReisænen

Alder: 47 år

Bor: Kristiansand

Barn: To (15 og 16 år)

Yrke: Administrasjonssjef Kristiansand Havn

Høyde/vekt: 164cm/66 kilo

Loreto ( 46): - Brystene mine er for store

LORETO_NETT_01.jpg

Hvordan er du fornøyd med kroppen din?

-  Jeg er ikke helt fornøyd med kroppen min. Det er vel aldri sånn at man blir helt fornøyd, og ikke har lyst til å endre på noe? Når det er sagt så er jeg glad for at jeg har en frisk kropp som fungerer bra. Men jeg skulle noen ganger ønske at jeg ikke var så formfull. Men nå er det jo en gang sånn at noen er kraftigere bygd enn andre, og da må man bare passe på den kroppen man har.

Hva gjør du for å ta vare på kroppen din, og hvorfor?

- Jeg forsøker å få til en 40 minutters spasertur fire fem ganger i uka. Det kan enten være en kveldstur, eller at jeg spaserer hjem fra jobb. For noen år siden trente jeg litt aerobic, men det måtte jeg slutte med fordi jeg fikk problemer med ryggen. Jeg forsøker også å spise sunt i hverdagen, det har jeg alltid gjort. Bortsett fra at jeg er veldig glad i sørlandschips, spiser jeg lite usunn mat.

- Jeg trener for å holde meg i en viss form, og ikke minst for at jeg ikke skal få så vondt i ryggen min. Hvis jeg ikke holdt meg i aktivitet, vil nok ikke kroppen min holde seg så frisk og rask. Jeg vil jo gjerne være sprek så lenge som mulig.

Hvor mye tid bruker du på kroppen din?

-  Jeg liker å gå til frisøren, stelle meg og se velstelt ut, og bruker litt tid på det. Men siden jeg ikke trener, så er det ikke så mye tid jeg setter av til kroppen min. Det blir til de daglige turene jeg forsøker å ha.

Jeg synes fokuset er stort, og media lokker jo stadig med vidunderkurer for å gå ned i vekt

Loreto

Hvor viktig er utseende for deg?

-  Utseende er veldig viktig. Jeg liker å føle meg bra, og se bra ut. Jeg går for eksempel aldri ut uten å ha sminket meg og kledd meg pent. Leppestiften er alltid på, og det samme er egentlig øyesminken også.

Hva er du mest/ minst fornøyd med?

- Jeg er mest fornøyd med leppene og øynene mine. Det er også derfor jeg forsøker å fremheve disse med sminke. Jeg er absolutt minst fornøyd med brystene mine. Jeg synes de er altfor store. De er tunge å bære, og kan av og til gjøre at jeg får vondt i ryggen. Jeg tenker mange ganger at jeg skulle ønske at de var mindre.

Er det for stort fokus på kropp og utseende i dag?

-  Jeg synes fokuset er stort, og media lokker jo stadig med vidunderkurer for å gå ned i vekt. Jeg har også latt meg lokke, og har vært på en del slankekurer opp igjennom årene. Men jeg finner stort sett alltid ut at de er noe tull. Så nå håper jeg egentlig at jeg ferdig med den slags. Ellers må jeg si at jeg synes fokuset på kropp er langt mindre her i Norge enn det er i Chile der jeg kommer fra. I Chile er det stor konkurranse mellom kvinnene om hvem som ser best ut. Der dreier det seg mest om å være liten og tynn, og alle virker å forsøke å etterstrebe den lille nette idealkvinnen. Sånn synes jeg ikke det er i Norge, og det er jeg glad for.

LoretoLarsen

Alder: 46 år

Bor: Kristiansand/Chile

Barn: Ingen barn

Yrke: Verne/ungdomsarbeider

Høyde/vekt: 162 cm/hemmelig

Marianne (25): — Tror ikke på snarveier

marianne-frilagt-rgb.jpg

Hvordan er du fornøyd med kroppen din?

- Jeg kom i en slåmaskin som fireåring, og ettersom jeg mangler noen kroppsdelder ser jeg kanskje på kroppen min på en annen måte enn andre. Kroppen er i min verden en ressurs for hodet. Hodet må finne ut av hvordan kroppen kan brukes på best mulig måte. Ser man begrensninger går man glipp av muligheter.

Hva gjør du for å ta vare på kroppen din, og hvorfor?

-  Jeg er svømmer, så det blir en del trening. 12 timer i vannet og seks timer styrketrening hver eneste uke. Men jeg trener fornuftig, og passer på å få nok restitusjon. Som en naturlig del av all treningen er jeg opptatt av kosthold, og det å få i meg nok, og riktig mat. Men jeg er ikke fanatisk og spiser gjerne godteri og kaker når det passer.

-  Trening gjør meg lykkelig. Jeg trener fordi det er gøy. Det er klart det av og til er vanskelig å motiveres seg for å dra på trening, men når man først er i gang, og ikke minst ferdig, er det verdt det. Jeg får overskudd, og føler meg effektiv. Trening og aktivitet skal drives av lyst, men det betyr ikke at det ikke er noen terskler man må over underveis.

Jeg kom i en slåmaskin som fireåring, og ettersom jeg mangler noen kroppsdelder ser jeg kanskje på kroppen min på en annen måte enn andre. Kroppen er i min verden en ressurs for hodet

Marianne

Hvor mye tid bruker du på kroppen din?

-  Jeg er opptatt av at jeg skal fungere til jeg er 90 +, så jeg tenker til en hver tid over hva jeg gjør med kroppen min. Det er vel også dette som har gjort meg sterk og skadefri i armen, beinet og ryggen. I tillegg har jeg dyktige ortopeder som hjelper meg med gode beinproteser og skosåler.

Hvor viktig er utseendet for deg?

-  Jeg merker jo at jeg er veldig opptatt av trening, og det er gøy når kroppen er sterk. Siden jeg trener såpass mye, blir det til at jeg går mye i treningsklær. Men det skal sies at jeg har over 70 kjoler i skapet jeg elsker å gå med. Sminke gidder jeg ikke å stresse med. Jeg er også blitt litt opptatt av å ha fine treningsklær i spenstige farger. Samtidig mener jeg at det ikke er klærne som sier noe om hvordan man har det som menneske. Det er det ansiktet som gjør. Jeg er som regel veldig lykkelig, og det tror jeg ansiktet mitt gjenspeiler.

Hva er du mest/minst fornøyd med?

- Jeg er veldig fornøyd med at armen min er så sterk som den er, og at den holder. Jeg bruker den jo så mye at den lett kunne blitt overanstrengt. Minst fornøyd er jeg kanskje med ankelen min. Etter ulykken er den rekonstruert av den ankelen jeg mistet, så det er ikke alltid den er helt på lag. Men samtidig er jeg takknemlig for at jeg i det hele tatt har andelen,for alternativet hadde vært at også den var amputert. Jeg er bare veldig fornøyd med at jeg fungerer så bra og har det så fint.

Er det for stort fokus på kropp og utseende i dag?

-  Det kommer an på hvor du henvender deg. Men i svømmemiljøet synes jeg ikke det er fokus på slanking. Svømmere skal heller ikke være modelltynne. Vi har fokus på trivsel, kosthold og riktig trening. Jeg tror ikke på snarveier uansett. Trivsel, trening og kosthold er det som funker for å holde kroppen i form.

Marianne Fredbo

Alder: 25 år

Bor: Lindesnes

Barn: Ingen barn

Yrke: Student, kirketjener, lærer og svømmer

Høyde/vekt: 162cm/43 kilo

Emeline (21): - Fettprosenten skal ned

EMELINE_NETT_01.jpg

Hvordan er du fornøyd med kroppen din?

-  Jeg er ikke helt fornøyd med kroppen min, og blir det kanskje heller aldri. Jeg er perfeksjonist, og veldig kresen når det gjelder kropp. Jeg vil gjerne ha ned fettprosenten enda litt. Da jeg var alpinist måtte jeg ha en buksegarderobe til vinteren og en til våren, ettersom kroppen forandret seg veldig. Nå er muskelmassen mer stabil, så jeg kan ha en garderobe hele året.

Hva gjør du for å ta vare på kroppen din, og hvorfor?

-  Jeg trener mye. Nesten hver eneste dag. Det går i alt fra løping til styrketrening, og pole-dancing (svingstang). Jeg er opptatt av ikke å trene det samme to dager på rad, og forsøker å variere treningen så godt jeg kan. Jeg er opptatt av kosthold, men holder meg unna alt av dietter. Har jeg lyst på noe godt, så spiser jeg det. Jeg har alltid vært vant til å trene mye, og treningen har vært en viktig del av livet mitt. Etter at jeg la opp som alpinist, har jeg endret på treningen, men treningsmengden er nok den samme. Jeg trener først og fremst for å føle meg bra, og ha mer overskudd.

Hvor mye tid bruker du på kroppen din?

-  Det blir ganske mange timer hver eneste uke. Selv trener jeg kanskje rundt 10 timer. I tillegg er jeg jo personlig trener for en del andre, så kroppen er stort sett alltid i bruk.

Jeg trener først og fremst for å føle meg bra, og ha mer overskudd

Emeline

Hvor viktig er utseendet for deg?

- Det betyr ikke veldig mye. Men som alle andre er jeg opptatt av å se bra ut, og trener fordi jeg ønsker å holde fasongen og se fin ut.

Hva er du mest/minst fornøyd med?

-  Jeg er minst fornøyd med lårene mine. Jeg synes de er altfor store. Samtidig er jo det et resultat av at jeg har vært alpinist, så jeg er jo heller ikke direkte misfornøyd. Men optimalt skulle de gjerne vært mindre. Jeg er mest fornøyd med ryggen min. Jeg synes det er fint med en godt trent rygg på jenter, så det har jeg hatt stort fokus på.

Er det for stort fokus på kropp og utseende i dag?

-  Ja, helt klart. Og media hjelper ikke akkurat til. Jeg synes jeg finner avisartikler hver eneste dag om hvordan du kan spise deg slank. For egen del har jeg ikke kjent noe særlig på det, siden jeg har drevet aktiv med idrett. For at jeg skulle klare meg som alpinist har jeg aldri kunnet la være å spise eller være syltynn.

Emeline Benedicte Fredriksen

Alder: 21 år

Bor: Kristiansand

Barn: Ingen barn

Yrke: Tidligere alpinist/ Personlig trener

Høyde/vekt: 172 cm/68 kilo

Gudrun (40): -  Gratisreisen er over

GUDRUN_NETT_01.jpg

Hvordan er du fornøyd med kroppen din?

-  Jeg vil nok si jeg har et ambivalent forhold til kroppen min, ettersom jeg har vært nokså misfornøyd store deler av livet. Men etter at jeg ble 35 år bestemte jeg meg for at kroppen skulle få fred, og at jeg skulle begynne å bli venn med den. Det tror jeg at jeg har klart nå. Jeg trener mer enn tidligere, og har fått et slags bruksforhold til kroppen min. Jeg har byttet fokus, blitt eldre, og klarer nå å være fornøyd med at den er frisk og i god form.

Hva gjør du for å ta vare på kroppen din, og hvorfor?

- Jeg sykler og løper. Det begynte jeg med da jeg var 30 år, og innså at gratisreisen var over. Jeg skjønte at jeg måtte ta grep, og være fysisk aktiv. Jeg har skjønt verdien av å svette, og har nå en veldig aktiv hverdag. Kosthold er viktig, og jeg forsøker å spise sunt, men jeg er altfor glad i god mat og spiser en masse dumme ting i tillegg til å ha et sunt kosthold i bunnen.

- For meg er trening en slags ventil for stress. Jeg får mer overskudd, holder meg sterk, og jeg kan kose meg med god mat. Jeg har bestemt meg for å være fornøyd med kroppen min, men innser jo at form er ferskvare, så det nytter jo ikke å bare la den ligge.

Hvor mye tid bruker du på kroppen din?

-  Jeg forsøker å trene en time om dagen. Nå som barna er blitt eldre, er det jo mulig å få det til tidsmessig. Man må finne en balanse som passer for en selv, og jeg tror det viktigste er å ha en bevissthet omkring det å være aktiv. Så får det blir opp til hver enkelt hvor mye og hva som passer.

Jeg har skjønt verdien av å svette, og har nå en veldig aktiv hverdag.

Gudrun

Hvor viktig er utseende for deg?

-  Jeg skulle ønske jeg kunne si at det ikke betydde noe. Men det gjør jo det. Det har med selvbildet å gjøre, og trivsel. Jeg synes det er dumt jeg bryr meg såpass mye, men det er vel sånn det er å være en del av det samfunnet vi lever i.

Hva er du mest/minst fornøyd med?

- Jeg er minst fornøyd med armene mine. Jeg synes de er så store. Jeg vet ikke helt hva jeg er mest fornøyd med, kanskje håret? Men hvis jeg skal velge en kroppsdel, så må jeg si rumpa.

Er det for stort fokus på kropp og utseende i dag?

-  Ja, det synes jeg, og jeg lar meg rive med mot min vilje. Det er enda en ting med meg som er 40, men det er nok verre for de unge jentene. Vi blir jo hele tiden eksponert for «perfekte» kropper i media, og disse blir idealer man strekker seg etter. Det er kjempeødeleggende, for det finnes jo så mange andre ting som er langt viktigere å bry seg om. Det er viktig å være fornøyd med det utgangspunktet en har, og ikke hele tiden strekke seg etter noe annet.

Gudrun Svensson

Alder: 40 år

Bor: Vågsbygd

Barn: Tre ( 7, 10, 17)

Yrke: Daglig leder i barnehage

Høyde/vekt: 174 cm/72 kilo