Sistnevnte fortalte om sin erfaring fra farens menighet som han nå tar helt avstand fra.

sz01e45e.jpg Foto: Foto: NTB Scanpix

Jan-Aage Torp (bildet) er pastor i Oslokirka og leder for et europeisk nettverk innen den delen av trosbevegelsen som heter Ny apostolisk reformasjon (NAR). Det er en karismatisk bevegelse med hovedbase i California og nå spredt over hele verden. Den har millioner av tilhengere og organiseres i nettverk.

Himmelriket på jord

Den første «reformasjonen» var alt som skjedde rundt Jesus, disiplene hans og apostlene. I NAR snakkes det lite om korset, synd og nåde, men mye om himmelriket på jord. Gjenopprettelse er et sentralt begrep i NAR. Det innebærer at kristne skal bli kvitt alle sykdommer og plager. I stedet for å bruke psykologisk kunnskap, snakker de om «inner healing» som like gjerne kan være et begrep hentet fra New Age og østlige religioner. Der snakkes det om å frigjøre gud i en selv. Dette er panteistisk tenkning og ikke bibelsk.

De bruker neppe ordet teologi. Det er mirakler og opplevelser som gjelder. De mener at hele kristenheten skal styres av apostler og profeter. Profetene får direkte budskap fra Gud. Modellen er profetene i Det gamle testamentet, men slike embeter finnes ikke i Det nye testamentet som er hovedkilden for kristen teologi. Den som har innvendinger mot det som forkynnes av apostlene i samråd med profetene, setter seg opp mot og forkastes av Gud.

Andre stikkord er demonutdrivelser, åndelig krigføring, kroppslig risting og falling på møter der de hevder at det er Den hellige ånd som virker. En periode har det vært in å lage dyrelyder på møter. Slikt har skjedd i Kristiansand.

Dette gjorde aldri Jesus

Demonutdrivelser og gjenopprettelse gjelder oftest steder. Steder kan være byer, nabolag, et hotellrom og ikke minst arbeidsplasser. De mener at demoner må drives vekk, helst av apostler, før evangeliet kan forkynnes. Dette gjorde aldri Jesus og det er i strid med nytestamentlig lære. Mht. arbeidsplasser vil de inn i og ha makt i nasjonalforsamlinger, i media, kulturliv, utdanningssektoren, familieliv, business og kirker. Dette kalles Seven Mountain-doktrinen.

NAR får lettere innpass i miljøer som er karismatiske fra før, der det er lite fokus på teologi og derfor i tverrkirkelige sammenhenger. Torp er en NAR-apostel og amerikanske apostler inviteres til å forkynne i mange sammenhenger i Kristiansand og andre norske byer. Mange taler av NAR-apostler ligger på YouTube. NAR kan googles.