GJØVIK/OSLO: Jenta bodde inntil i høst i Bærum kommune. På barneskolen ble hun mobbet og utviklet alvorlige spiseforstyrrelser som følge av det, melderTV 2.

13-åringen byttet skole, og fikk det bedre, men da hun begynte på ungdomsskolen i høst, møtte hun igjen elever fra sin første barneskole og ble dårligere, ifølge kanalen.

Samme dag som datteren begynte på ungdomsskolen, klaget moren på skolemiljøet der, bekrefter utdanningsdirektør Grethe Hovde Parr hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus overfor VG.

Flyttet datteren

Klagen er datert 17. august. 3. september sender Fylkesmannen et brev til skolen der den bes om å ta stilling til påstandene fra mor.

9. november mottar imidlertid Fylkesmannen et nytt brev fra den nå siktede moren, der hun skriver at de velger å flytte fra Bærum, ifølge VG. Hun begrunner det med at hun ikke er fornøyd med tiltak rundt datteren, ifølge tilsynsmyndigheten.

Fylkesmannen rakk ikke å konkludere i saken, men opplyser at målet er å komme til bunns i den.

– Tragisk sak

Skolesjef Siv Herikstad i Bærum kommune sier hun ikke kan kommentere om kommunen er kjent med morens klage.

– Det virker helt sikkert kaldt og kynisk i en slik tragisk sak. Imidlertid gjelder det alltid og i alle henseender knyttet til våre 16.000 elever. De skal vite at de er omgitt av personvernhensyn, sier hun til NTB.

Jenta og moren meldte flytting til Øystre Slidre kommune i Valdres i begynnelsen av november. Omtrent to uker senere meldte de flytting til Oslo kommune.

Bekymringsmelding

Barnevernet i Valdres utformet en bekymringsmelding til Oslo kommune bare tre dager før den 13 år gamle jenta ble funnet død nyttårsaften, ifølgeVG.

Den ble imidlertid ikke poststemplet før 30. desember. Først mandag mottok barnevernet i Oslo meldingen.

Fungerende bydelsdirektør Christian Bøgh opplyser at dette var første gang barnevernet hørte om den. Han vil ikke kommentere innholdet i varselet, men opplyser at barnevernet i Valdres ringte Oslo kommune mandag for å informere om bekymringsmeldingen de hadde sendt før nyttår.

– Omsorgsfull mamma

Flere kilder forteller ifølge TV 2 at moren har kjempet en årelang kamp for datteren.

– Hun var en over gjennomsnittlig omsorgsfull mamma. Det bildet som tegnes av moren nå, er så langt fra sannheten som man kan komme, forteller en tidligere nabo og venninne av moren.

Den 13 år gamle jenta døde trolig som følge av avmagring, ifølge obduksjonsrapporten. Moren er siktet for grov omsorgssvikt med døden til følge, og for å ha unnlatt å hjelpe datteren. Politiet mener den angivelige omsorgssvikten har pågått i lengre tid.

Moren vil bli forsøkt avhørt mandag kveld, opplyser Innlandet politidistrikt.

Tilsyn

Fylkesmannen i Oslo og Akershus skal føre tilsyn med både Bærum og Oslo kommunes håndtering av saken. Det var Bærum kommune som selv ba om tilsyn. Også fylkeslegen i Oppland har varslet at han vil opprette tilsynssak for å finne ut hva som skjedde da 13-åringen døde.

Rektor Gretha Storevik ved Mølladammen skole i Bærum, ungdomsskolen der jenta var elev til september, sa søndag tilDagbladetat det i overføringssamtalen med den nye skolen i Valdres ikke ble snakket om at jenta hadde problemer.

– Hun hadde vært så kort tid, og det var viktig at de kunne begynne med blanke ark, sa hun til avisen.