I et møte med presseorganisasjonene diskuterte utenriksminister Børge Brende (H) flere tiltak for at Norge skal følge opp presse— og ytringsfriheten i Tyrkia.

— Jeg er svært bekymret over utviklingen når det gjelder ytrings- og pressefrihet. Den har vært bekymringsfull over lengre tid, men etter forsøket på statskupp har man strammet til kraftig, sier Brende til NTB, og legger til at det er mye som tyder på at de strammer til for kraftig.

Ministeren fikk presentert sju tiltak. Brende sier at det viktigste blant dem er å bruke norske diplomater til å markere tilstedeværelse på de mest tilspissede rettssakene, og gjerne samarbeide med andre europeiske land om å fordele arbeidet.

— Vi forventer at Norge tar konkrete initiativ for å bidra til å sikre demokratiet, rettsstatens prinsipper og presse- og ytringsfrihet i Tyrkia, sier generalsekretær Kjersti Løken Stavrum, på vegne av arrangørene, Norsk Presseforbundet, Norsk Journalistlag, Norsk Redaktørforening, Norsk PEN og Høgskolen i Oslo og Akershus. (©NTB)