- Tendensen i år er at folk bestiller sommerferien tidligere enn i fjor, sier Sverre McSeveny-Åril, Direktør for utenlandsreiser i Virke. Bildet er utlånt av Ving. Foto: Mathias Nero

— Sammenlignet med fjoråret er salget ganske stabilt. Det er høy etterspørsel for utenlandsturer, sier Nora Aspengren, kommunikasjonsansvarlig i Star Tour.

Star Tour er den eneste turoperatøren som arrangerer charterturer fra Kjevik i skoleferien.

— Hittil er seks av 10 reiser utsolgt, og det begynner å haste litt dersom man skal sikre seg en tur i sommer, sier Aspengren og tilføyer:

Apollo har direkterute til Kreta fram til 4. juni. Ruten starter opp igjen i august. Foto: Creative Commons

— Folk er veldig opptatt av været, og er villige til å unne seg en god ferie. I tillegg bør man være ute i god tid med tanke på prisene, som er ganske stabile, sier Aspengren.

Bestiller tidligere

Ifølge organisasjonen Virke er nordmenn mer villig til å bruke penger på ferie igjen, etter å ha vært litt mer beskjedne i 2015. Feriebudsjettet ligger 3,5 prosent over tidligere toppnivå fra 2014. — Våre undersøkelser viser at nordmenn har høy reiselyst. Vi verner om hovedferien som gjerne er en tur til utlandet om sommeren, også i økonomiske urolige tider, sier Sverre McSeveny-Åril, direktør for utenlandsreiser.

Tendensen i år er at folk bestiller ferien tidligere.

— For noen år siden var det mer vanlig å bestille turen senere, men nå er denne trenden i ferd med å snu. Folk er opptatt av å sikre seg sol og varme. I tillegg vil man bo bra, sier McSeveny-Åril.

Til tross for dårligere tider økonomisk, ser reisebyrået Berg-Hansen at sørlendinger reiser som aldri før.

— Det er ytterst sjelden at folk nevner dette med pris. Det ser ut til at folk er mer bevisste på hva de vil ha enn hva det koster. Det er jo noe overraskende, men folk har kanskje innsett at dette er noe man må leve med uansett hvor man reiser, sier salgsleder Hilde Karlsen.

- Tendensen i år er at folk bestiller sommerferien tidligere enn i fjor, sier Sverre McSeveny-Åril, Direktør for utenlandsreiser i Virke. Bildet er utlånt av Ving. Foto: Mathias Nero

Færre reiser til Tyrkia

Det er stor pågang både på charterturer og cruiseferier.

— Man må være tidlig ute. Vår mening er at sørlendingene er gode til å planlegge, og de vet hva de vil ha. Vi skal alltids finne en tur, men dersom man reiser på familieferie begynner det å haste med bestilling nå, sier hun.

— For noen år siden hadde man et bilde av at sørlendinger kun ferierte på Sørlandet. Det er ikke vårt inntrykk i dag.

Karlsen forteller at de har hatt en liten nedgang i antall reisende til Tyrkia.

— Folk er litt skeptiske. Dette gjelder også for noen av de greske øyene som har vært mye i media i forbindelse med flyktningkrisen, sier Karlsen.

- Betaler mer

Apollo Reiser har charterturer til Kreta fra Kjevik i sommerhalvåret. Den første bolken går fram til 4. juni, men tilbudet starter opp igjen 13. august.

I januar hadde de på landsbasis en økning i sommersalget på rundt 20 % sammenliknet med samme tid i fjor.

Apollo melder at 7 av 10 sydenreiser fra Kjevik er solgt denne sommeren. Foto: Arkiv

— Nå er 7 av 10 reiser fra Kjevik solgt, og vi merker en salgsøkning herfra, sier Beatriz Rivera, kommunikasjonsrådgiver i ApolloVing har charterreiser til Mallorca fra Kjevik fram til 18.juni, og tilbudet starter opp igjen 13. august. 62 prosent av reisene for sommerhalvåret er solgt.

— Sørlendingene har vært tidlig ute. Vi ser også at folk betaler i snitt 12 prosent mer for reisene sine i år enn i fjor, sier PR-ansvarlig Elisabeth Larsen-Vonstett, og tilføyer:

— Mange har droppet Tyrkia-turen i år. Flere reiser lenger vest, og det er med på å presse opp prisene.

Også Tyrkiareiser, som har turer fra Kjevik på forsommeren, merker en liten nedgang i reiser til Tyrkia.

— Selv om salget går bra, ser vi at folk er mer tilbakeholdne. Men dersom denne værtypen holder seg slik utover våren, kan fort bli fullt. Folk ønsker seg sol og varme, sier pressekontakt Solveig Kohagen.