— Å myke opp i reglementet på midlertidige ansettelser, vil skape et springbrett for de som står utenfor arbeidslivet. På den måten kan de komme seg innenfor, sier Robert Eriksson (Frp), statsråd i Arbeids- og sosialdepartementet.

For å få dette til ønsker Eriksson, å endre arbeidsmiljøloven slik at det blir mulig å ansette midlertidig i ni eller tolv måneder. Forslaget er lagt ut til høring, og vil blir drøftet i Stortinget i løpet av høsten.

- To av tre får fast jobb

— Det er viktig å skape en arena hvor arbeidsgivere kan prøve ut folk før de ansettes fast. Undersøkelser i Norge viser at ut ifra de norske forholdene får to av tre midlertidige ansettelser faste stillinger etter to år. Det bekrefter for meg at midlertidige ansettelser er en fornuftig måte å skape den arenaen slik at de som står utenfor kan komme seg innenfor arbeidslivet, sier statsråden.

Under Bondevik-regjeringen fra 2001 til 2005 vedtok Høyre, Venstre, KrF og Fremskrittspartiet å gi en generell adgang til midlertidige ansettelser i seks måneder. Dette med mulighet for forlengelse i ytterligere seks nye måneder. Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet bakket ut da den rødgrønne regjeringen kom til makten i 2005. ## - Ullen arbeidsmiljølov

— Landsorganisasjonen (LO) er kritisk til midlertidige ansettelser. De har tidligere uttalt at tilbudet gjør unge arbeidstakere både usikre, og utsatt for å bli misbrukt av arbeidsgivere. Hva er din kommentar til det?

— Jeg er enig med LO, når det gjelder at vi må skape et regime som unngår at arbeidstakere i midlertidige stillinger blir misbrukt. Det er et problemområde i dag. Årsaken er at arbeidsmiljøloven i dag er såpass ullen, sier statsråden.

— For å unngå misbruk, ønsker jeg utvide karantenetiden, til ni eller tolv måneder. Dette vil føre til at arbeidsgivere må ta kjappere stilling til om de ønsker å gi den midlertidige ansatte fast stilling eller ikke. Slik reglene er i dag, kan arbeidsgivere bruke fire år på denne avgjørelsen, det skaper problemer, fortsetter Eriksson.

Støtter forslaget

Stormberg er en av landets bedrifter som har status som inkluderende arbeidsbedrift (IA-bedrift). I 16 år har sportsbedriften samarbeidet med Nav, og ansatt personer som har slitt med å få seg jobb blant annet på grunn av psykiske problemer, rus, fengselstraff eller manglende jobberfaring. Steinar J. Olsen, daglig leder ved Stormberg, håper Frp sitt forslag om midlertidige ansettelser vil bli iverksatt.

– Et fleksibelt arbeidsliv er et mer inkluderende arbeidsliv, som vil si at flere folk får jobb. I dag er det mange arbeidsgivere som er usikre på om de tørr og kan ansette nye medarbeidere. Ved å mykne arbeidsmiljøloven på midlertidige ansettelser, vil redusere risikoen for arbeidsgiver. Noe som igjen vil føre til at unge som sliter med å komme seg inn på arbeidsmarkedet får muligheten til å få en fot innenfor, og vise hva de er gode for, sier Olsen.