Kommunen tilbyr huseierne brannvarslingsanlegg til 7500 kroner, som er sterkt subsidiert pris.

«Kommunen dekker kostnader til innkjøp og drift av sentralenheter, og dekker halvparten av investeringskostnaden til den enkelte huseier i henhold til en grunnpakke.» skriver byantikvar Helge Solli i brev til huseierne i Posebyen.

Følg Fædrelandsvennen på Facebook!

Bare halvparten har alarm

Etter sist vinters katastrofebrann i Lærdal, der 23 bygninger brant ned til grunnen, ble sikring av spesielt verdifull bebyggelse hett tema igjen.

På dette tidspunkt hadde kun 80 av 166 eiere av verneverdige hus i Posebyen takket ja til tilbudet om subsidiert alarm, etter at ordningen ble innført i 2010. Nå har huseierne fått nytt brev med anmodning om å kjøpe et anlegg som er koblet direkte til brannvakta.

— Vi må ta diskusjonen om vi skal gå til tvang hvis ikke flere går med frivillig, har brannsjef Jan Røilid i Kristiansands-regionen tidligere uttalt til Fædrelandsvennen.

Infrarøde kameraer

Posebyen er av Riksantikvaren klassifisert til å være av nasjonal verneverdi, derfor har byantikvaren også sendt brev dit.

Kommunen ønsker nemlig å montere infrarøde kameraer, for eksempel på Tinghuset og høyblokka i kvartal 6, for å fange opp utvendig varme- eller røykutvikling over et større område, det være seg fra søppeldunker eller en grill i bakgården.

«Kostnader til installasjon og drift er ikke klar enda, men det er på det rene at en investering i termisk overvåkingsanlegg må ut på anbud etter vanlige regler. Foreløpig legger vi til grunn en kostnadsramme på en million kroner og søker Riksantikvaren om halvparten; kr. 500.000.» skriver byantikvar Helge Solli i brevet.