KRISTIANSAND: — Jeg kjenner flere som har drevet med selvskading, sier Ida Magnussen (15), elevrådsleder ved Fiskå skole.

Kristiansand kommune har via Ungdata-undersøkelsen foretatt en kartlegging av folkehelsen til elever på alle ungdomsskoler og i første klassetrinn på videregående skoler i Kristiansand.

Tirsdag ble undersøkelsen presentert for Ungdomsutvalget i byen, som er et forum for representanter fra elevrådene.

3954 elever

3954 elever har svart på undersøkelsen, 2778 ungdomsskoleelever og 1176 elever fra videregående. Ungdommene har blant annet fått spørsmål om forholdet sitt til foreldre, venner, skole, helse, trivsel, alkohol og tobakk og risikoadferd.

Stine Sagen, prosjektleder for Ungdata og folkehelsekoordinator i Kristiansand kommune. Foto: Tormod Flem Vegge

— Ungdom i Kristiansand har det generelt bra. De fleste er fornøyde med venner, familie, skole og lokalmiljø. Forbruket av tobakk, alkohol og snus er generelt lavt, og det ligger lavere enn landsgjennomsnittet, forteller Stine Sagen, prosjektleder for Ungdata og folkehelsekoordinator i Kristiansand kommune.

Trives på skolen

Det er altså mange positive tendenser blant ungdommene i Kristiansand, og lite som skiller seg ut sammenliknet med landsgjennomsnittet.

Over 90 prosent av elevene på videregående opplyser at de trives på skolen, og de fleste føler at de passer inn blant elevene.

De fleste sier at de har minst én fortrolig venn.

Bekymret

Økende bekymring preger imidlertid elevene i takt med alderen. På åttende trinn på ungdomsskolen svarer 28 prosent at de bekymrer seg mye for ulike ting. I første klasse på videregående skole er prosenten oppe i 47 prosent.

Hvis man ser på forskjellen mellom gutter og jenter på ungdomsskolen, opplyser 20 prosent av guttene at de bekymrer seg mye. Tallet for jentene er 49 prosent.

— Fra åttende klasse til første trinn på videregående er det flere som bekymrer seg. De tenker nok mer over livet og føler at de må prestere mer, kommenterer Sagen.

Skader seg selv

Ifølge Ungdata-undersøkelsen har ni prosent av guttene og 21 prosent av jentene drevet med selvskading på ungdomsskolen. Dette er ikke høyere enn landsgjennomsnittet, ifølge Sagen.

I rapporten konkluderes det med at «selvskading er et fenomen - særlig blant jentene».

— Jeg tenker at mange jenter blir deprimerte av press som går på utseendet, prestasjoner i skolen, bra trent kropp og det nyeste tøyet. Det er trist at man ikke ser andre løsninger enn å skade seg selv, sier Ida Magnussen, på spørsmål om hvorfor hun tror jenter skader seg selv.

— Det er liksom et fasitsvar på hvordan jenter skal være, påpeker Miriam Skog (15), nestleder i elevrådet på Haumyrheia skole.

- Må bli tatt på alvor

Jentene tror at behov for oppmerksomhet kan være en årsak til selvskading, og at det kan være et rop om hjelp.

— Jeg kjenner en del som har drevet med selvskading. Årsaken er nok at det blir litt for mye for dem, fortsetter Iselin Persgård (16), elevrådsleder ved Møvig skole.

Stine Sagen understreker at problemet må bli tatt på alvor, og at det er viktig at fagfolk og politikere tar tak i resultatene av Ungdata-undersøkelen.

954 elever på ungdomskolene og på videregående skoler i Kristiansand har deltatt i en undersøkelse om folkehelsen deres. Bildet er fra Markens gate i Kristiansand. Foto: Tormod Flem Vegge