KRISTIANSAND: — Dette er noe av det groveste jeg har vært borti, sier Frank Salvesen, politiker for Demokratene og beboer på Flekkerøy.

Han står ved et båthus på Torsteinsodden i Skudeviga på Flekkerøy i Kristiansand. Huset har plass til to båtplasser. I toppetasjen er det gjort rom for to leiligheter, som ennå ikke er innredet. Det er også etablert bryggeanlegg.

Før sto det et rundt 50 år gammelt falleferdig båthus på stedet. Det ble fornyet i 2014. LES OGSÅ: Rev hytte og bygger ny - uten tillatelse

Ulovlig

Arbeidet har blitt utført uten tillatelse fra Kristiansand kommune. Området er et såkalt LNF-område, et område dedikert for landbruk, natur og friluft. For å gjøre endringer i et slikt område, kreves det dispensasjon fra kommunedelplanen.

Saken fortsetter under bildet:

Slik så det gamle båthuset på Torsteinsodden ut før. Huset var rundt 50 år gammelt da det ble fornyet. Foto: PRIVAT

— Det forelå ingen søknad om riving, ingen naboer ble varslet da bygget ble revet og det ble ikke søkt om tillatelse til å bygge et nytt båthus. Det er alvorlig at en etablert utbygger tar seg til rette på denne måten. Først et år etter at arbeidet ble fullført, ble det lagt inn en søknad om byggetillatelse, sier Salvesen, som forteller at han engasjerte seg i saken etter forespørsel fra en nabo til båthuset.

— Naboen ønsket at jeg skulle følge med på saken for å se om saksbehandlingen gikk riktig for seg, forteller Salvesen.

Kan få dispensasjon

Onsdag skrev Fædrelandsvennen om ei hytte i Skippergata på Randøya i Randesund, som er revet og i ferd med å gjenoppbygges uten tillatelse fra kommunen. Eieren kan imidlertid få dispensasjon, slik at vedkommende kan få innvilget søknad om riving i etterkant av utført riving.

Kristiansand kommune har varslet om at dette båthuset på Torsteinsodden risikerer å bli revet. Frank Salvesen til høyre. Foto: Tormod Flem Vegge
Det er anlagt nye brygger på stedet. Området er et LNF-område. Det kreves dispensasjon fra kommunedelplanen for å endre slike områder. Foto: Tormod Flem Vegge
Det er gjort plass til to leiligheter i det nye båthuset. De er ennå ikke innredet. Foto: Tormod Flem Vegge

Det er Flekkerøybygg AS som har stått for mesteparten av byggearbeidene knyttet til båthuset på Torsteinsodden. Firmaet, med Frode Stokkeland i spissen, søker nå om å få godkjent prosjektet i etterkant, en prosess som ble startet i fjor.

Fædrelandsvennen har fått tilgang til dokumenter som viser at Stokkeland i 2006 søkte om å rive det samme båthuset, på vegne av den tidligere eieren. Søknaden ble da avslått av kommunen. Vedtaket ble opprettholdt av byutviklingsstyret. Avslaget ble deretter klaget inn til Fylkesmannen i Vest-Agder, som valgte å støtte kommunens vedtak.

Varsel om riving

I et varsel fra kommunen, datert 11. april i år, gis det anledning til å sende inn nødvendige søknader om godkjennelse av bygget. Samtidig varsles det at: «...riving/fjerning av sjøbod/båthus med to leiligheter i 2. etasje, brygge, flytebrygge, og vesentlig terrengendring/planering i medhold av plan— og bygningslovens § 32-3 vil bli vurdert dersom ikke de ulovlige forhold er revet/fjernet innen 12. mai 2016. Det gis anledning til uttalelse innen samme frist.«

- Fritt fram

Frank Salvesen frykter at andre vil ta seg til rette på øya hvis båthuset blir godkjent av Kristiansand kommune.

— Men båthuset er jo adskillig penere enn den gamle, falleferdige?

— Ja, bygget er flott, og det er jo kjedelig for dem som eier det at det blir revet. Men hvis kommunen ikke reagerer på dette, vil det være fritt fram for folk til å gjøre hva som helst på Flekkerøy uten at det får konsekvenser, mener politikeren.

Fraråder dispensasjon

Fylkesmannen i Vest-Agder fraråder kommunen å gi utbyggeren av båthuset på Torsteinsodden dispensasjon.

Kristiansand kommune mottok en uttalelse fra fylkesmannen i oktober i fjor. Miljøvernavdelingen skriver at fylkesmannen frykter at en dispensasjon vil kunne få en uheldig presedensvirkning, og redusere kommunedelplanen som styrkingsverktøy for arealbruken i strandsonen på Flekkerøy.

Magnus Thomassen, fagdirektør hos Fylkesmannen i Vest-Agder. Foto: Kristin Ellefsen

— Miljøvernavdelingen mener det er sterkt kritikkverdig at tiltaket er gjennomført uten at det er omsøkt og gitt tillatelse. Vi mener det er en fare for at kommunen undergraver sin egen rolle som planmyndighet hvis arealbruken i strandsonen skal styres ved hjelp av dispensasjoner, særlig i områder med stort byggepress, slik som i dette området på Flekkerøy, utdyper Magnus Thomassen, fagdirektør hos Fylkesmannen i Vest-Agder, overfor Fædrelandsvennen.

Fylkesmannen mener også at varig opphold i båthuset vil bidra til privatisering av friluftsområdet. Derfor brukes også dette som argument for å fraråde dispensasjon.

- Feil i kommunens saksbehandling

Frode Stokkeland i Flekkerøy Bygg AS sier at båthuset aldri har blitt revet, kun renovert.

— Vi har vært i møte med byggesaksledelsen i kommunen, der vi har blitt enige om å sende inn tilleggsinformasjon som retter opp feil i varselet deres, sier Frode Stokkeland i Flekkerøybygg til Fædrelandsvennen, på spørsmål om hvorfor det ikke ble søkt om godkjenning av arbeidene knyttet til båthuset på Torsteinsodden i forkant av byggingen.

- Renovering

Det er Flekkerøybygg som har stått for det meste av arbeidet på båthuset, og som er i dialog med kommunen om dispensasjonssøknaden.

— Poenget er at dette er et renovert bygg, ikke et revet bygg. Store deler av det gamle bæresystemet er intakt, og bygget er renovert.

- Men dere har ikke søkt om noen godkjennelser i byggeprosessen?

— Vi har inne en søknad nå.

Frode Stokkeland i Flekkerøybygg AS. Foto: Torstein Øen

— Men den søknaden mottok kommunen etter at det nye bygget sto ferdig?

— Etter at renoveringen var ferdig, presiserer Stokkeland.

- Burde dere ikke søkt før dere satte i gang med dette prosjektet?

— Dette er et gammelt bygg fra 1966, med betydelige setningsskader i nordøstlig hjørne. Konsekvensene av skadene var så store at det hadde vært ryddig med en søknad. Men det visste ikke tiltakshaver da skaden skulle repareres.

LNF-område

- Dere har gjennomført arbeidet på et LNF-område?

— Området ble ikke LNF-område før i 2011. Båthuset har stått her i 50 år, sier Stokkeland, som påpeker at det nå skal bygges nye brygger, som er godkjent av kommunen, i det samme LNF-området.

Om varselet

- Hva tenker du om rivevarselet fra kommunen?

— Det er en formalitet, så lenge saken er til behandling og det kan se ut som om kommunen vil gi avslag på søknaden. Det at tiltakshaver har pusset opp sitt eget falleferdige bygg, som var til sjenanse og fare for allmennheten, er en god ting. Det vil bli gitt ferdselsrett over eiendommen. Dette vil være gode argumenter når politikerne til skal behandle saken.