— Jeg er veldig opprørt over de angrepene på rene sivile mål som vi har sett de siste dagene. Det er forferdelig når vi ser at det er sivile som lider mest. Det er kvinner, barn og eldre. Mange barn er drept og skadd. Dette kan ikke fortsette, sier Brende til NRK i New York.

Utenriksministeren stilte tidligere i uken spørsmål ved hvorvidt styrken i de israelske angrepene er ute av proporsjoner, men han har ikke villet fastslå dette. Han har heller ikke villet svare et klart ja eller nei på om angrepene er et brudd på folkeretten eller på humanitær rett.

Torsdag sa Brende til NTB at hvis sivile palestinerne fortsatt blir drept, vil det innebære at de israelske luftangrepene er ute av proporsjoner. Siden har dødstallene steget til over 100, og lørdag morgen var tallet oppe i 121, hvorav mange er sivile, opplyser palestinsk helsepersonell til nyhetsbyrået AFP.

Brende har tidligere fått kritikk fra Arbeiderpartiet for å føre en ubalansert Midtøsten-politikk. Fredag sa Brendes forgjenger Jonas Gahr Støre (Ap) til VG at Brende har vært for forsiktig når han har sagt at det kan reises spørsmål om det er forholdsmessighet mellom de israelske angrepene og rakettangrepene fra Gazastripen. De over 500 rakettangrepene har så langt ikke har drept noen, men fredag ble en israeler alvorlig såret da en rakett traff en bensinstasjon i byen Ashdod, cirka 3 mil nord for Gazastripen. (©NTB)