OSLO: – Vi regner med at antall skader fortsatt vil øke, sier informasjonsrådgiver Helene Lund i Finansnæringens Hovedorganisasjon (FNH).

FNH samler inn tallmateriale om flomskadene fra forsikringsselskapene Gjensidige, Sparebank1, if og Vesta. Disse selskapene dekker 80 prosent av forsikringsmarkedet. Tallene blåses så opp til 100 prosent.

I hovedsak dreier det seg om flom— og nedbørsrelaterte skader i Buskerud og nordre Vestfold, men også andre østlandsfylker er blitt berørt de siste dagenes regn og flom.

I de nye anslagene fra FNH er gjennomsnittserstatning oppjustert fra 100.000 kroner til 150.000 kroner for hver skade.

Skredskader

Synkende vannstand øker sannsynligheten for skred, spesielt i områder med kvikkleire, opplyser NVE, og forsikringsselskapene forventer en økning i denne type skader.

– Så langt er det meldt inn enkelte skredskader, og vi forventer også at antallet av slike skader vil øke noe etter hvert, sier Lund.

Skred dekkes av naturskadeordningen og er skader som følge av utrasing av stein, jord, leire eller snø.

Tidligere flommer

Antall skader er nå høyere enn under flommen i Trøndelag i 2006. Det var da totalt 436 skader og 80 millioner kroner i erstatningsutbetalinger.

– Til tross for skader på millionbeløp er det mindre enn først fryktet, og betydelig mindre enn storflommen på Østlandet i 1995 da det var 6.900 skader og 928 millioner i erstatningsutbetalinger, sier Lund.

I tillegg kommer skader på jordveier og avlinger i landbruket som ikke dekkes av forsikringsselskapene, men eventuelt av offentlige erstatningsordninger som Statens Naturskadefond eller erstatningsordninger for avlingsskader. Dette er særlig aktuelt for skader langs Numedalslågen.