OSLO: Glenn Lyse er den eldste Idol-vinneren i Norge så langt. Han er også blitt kalt konkurransens rocker. Fredag vant han med Prince-balladen «Purple Rain» og rockelåten «Here I Go Again» (Whitesnake), samt Idol-låten «As days go by» som han nå får gi ut på plate.

Glenn Lyse kunne delta i konkurransen takket være at TV 2 i år hevet den øvre aldersgrensen for deltakerne. Og i finalen feide han altså sin 16 år yngre konkurrent, Bjørn Johan Muri fra Ålesund, av banen.

Over 900.000 stemmer

Ifølge TV 2 ringte over 900.000 inn og stemte under den direktesendte finalen. Da showet gikk til pause meldte programlederne om jevnt løp, stillingen sto 51 mot 49 prosent av stemmene til de to finalistene.

Etter en høst på TV hvor de to finalistene Bjørn Johan Muri (17) og Glenn Lyse (33) har utkonkurrert flere andre håpefulle idoler, var det fredag det virkelig gjaldt.

Mens Glenn Lyse fikk Spektrum til å rocke med, kastet 17 år gamle Bjørn Johan skoene sine til publikum etter fremføringen av Paolo Nutinis «New Shoes». Men det holdt ikke.

Ballader

Foruten Nutini-låten fremførte Bjørn Johan Muri også Coldplay-balladen «In my place». I likhet med Glenn Lyse fikk også Bjørn Johan Muri gi sin versjon av årets Idol-låt.

Idol-finalen, som har vært utsolgt lenge, bød også på en opptreden av bandet Surferosa hvor Idol-dommer Mariann Thommesen er vokalist. I et spektakulært kostyme sang Thommesen gruppas nye låt «The Future». Etter pausen fikk publikum også møte den eneste av de tidligere idolene som har klart å holde stjernestatusen ved like, Kurt Nilsen fra Bergen, som i 2003 ble den første Idol-vinneren og som også vant den internasjonale finalen i World Idol.

Yngstemann sang først

33 år gamle Glenn Lyse var mest nervøs før finalen, mens Bjørn Johan Muri bedyret at han hadde forsøkt å slappe av og tenke minst mulig på Idol-finalen før opptredenen i Spektrum.

— Jeg har prøvd å slappe av og ikke tenke så mye. Og faktisk har jeg klart det, sa han. Han var også først ute på scenen.

Glenn Lyse sa på sin side at han regnet seg som vinner uansett hvordan det ville gå i fredagens finale.

— Vi har kommet så langt at vi har vunnet begge to, sa han før showet begynte.

Drahjelp av ordførerne

Begge finalistene fikk drahjelp fra ordførerne i sine hjemkommuner. Mens Ålesund-ordfører Bjørn Tømmerdal sa at han nå skulle «sjekke kommunekassa», og «fleske til med en ti-femten stemmer på Bjørn Johan», oppfordret Stavangers ordfører Leif Johan Sevland alle til å stemme på Glenn Lyse.

— Han gjør det strålende. Alle må stemme på ham, i Stavanger, i Rogaland, i hele Norge, sa ordføreren som ble intervjuet av TV 2 mens han fulgte Idol-finalen fra Glenn Lyses favorittpub i hjembyen Stavanger.

Og om ikke alle stemte på Glenn Lyse, så fulgte i hvert fall flertallet av TV-seerne rådet fra Stavanger-ordføreren sent fredag kveld. Og nå får Glenn Lyse, foruten æren, også platekontrakt.