– Vi venter at regnværet forsetter gjennom natten og utover dagen lørdag, sier statsmeteorolog Espen Biseth Granan til NTB.

Dermed må Gudbrandsdal politidistrikt stålsette seg for nok en vanskelig dag pinseaften.

– Det vi hører nå, er at vannstanden i Lågen står over nivået fra storflommen i 1995. Så dette er utfordrende, sier operasjonsleder Svein Brubakken i Gudbrandsdal politidistrikt til NTB.

Vasket vekk hus

Flere hus ble totalt ødelagt av vannmassene. Gjennom hele fredag jobbet politi og redningspersonell på høygir for å hjelpe folk vekk fra flommen. Verst rammet ble Otta og Kvam. Her måtte flere søke tilflukt i bygdehus og på vertshus. Ved 20-tiden ventet fortsatt noen på å bli evakuert.

– Fortsatt har vi noen som venter på hjelp fra helikopter, sier Brubakken.

Uoversiktlig

Han har ikke noen samlet oversikt over hvor mange som er evakuert fra veier eller bolighus, men det skal ifølge NRK dreie seg om flere hundre.

– Situasjonen er svært uoversiktlig. Ikke minst fordi nettet til Telenor ligger nede. Vi vet jo ikke om det er noen som trenger hjelp som ikke klarer å få tak i oss, sier Brubakken.

Redningsledelsen brukte derfor et Sea King redningshelikopter til å fly over de rasutsatte områdene for å se om de fant flere som trengte hjelp, men fant ingen.

Stengte veier

Gjennom fredag var flere viktige veier stengt. E6 var blant annet stengt på fem forskjellige steder. Fredag kveld var E6 fortsatt stengt ved Rosten ved Dombås, og veien blir ikke åpnet igjen fredag.

– Også omkjøringsveien er stengt på grunn av ras, sier Brubakken.

I Østerdalen er riksvei 3 stengt mellom Rena og Koppang på grunn av flommen.

Kjell Vinje i Statens vegvesen ber innstendig folk om å holde seg hjemme og borte fra de flomutsatte veiene.

– Vi anbefaler trafikantene om å holde seg i ro og holde seg unna de flomutsatte områdene. Spesielt krevende er E6 gjennom deler av Gudbrandsdalen og Dovrefjell, samt riksvei 3 gjennom Østerdalen ved Tynset, sier han.

Reddet av hjullaster

Blant dem som ble evakuert, var en familie fra Kvam. Mor i familien, Siv Rolvsbakken, sier til gd.no at de måtte vente i to timer på hjelp, mens det raste rundt dem.

– Vi ble kjørt i skuffen til en hjullaster for å unngå jord— og vannmassene. Det var uhyggelig, sier hun.

Siv Rolvsbakken sier familien ble oppmerksomme på raset ved 8-tiden fredag morgen.

– Det kom vann i kjelleren, så begynte telefonledningen å svaie. Da var det bare å komme seg ut. Der ble vi møtt av digre trær og steiner som veltet inn på gården. Vi måtte løpe ned jordet, sier hun. Hun sier at veiene rundt gården raste sammen. Familien måtte vente et par timer før hjelpen kom.

Krisemøte

Justisminister Knut Storberget (Ap) følger tett med på situasjonen i de flomutsatte kommunene.

Fredag kveld satt justisministeren og samferdselsministeren i krisemøte sammen med representanter for Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og Hovedredningssentralen angående flomkrisen og mobilnettet som ligger nede, melder VG Nett.