Får ikke tilgang til ofrene i Libya

Benghazi/Oslo (NTB): Helsearbeidere fra Røde Kors er på plass øst i Libya, men tar ikke sjansen på å oppsøke de urolige områdene vest i landet.

— Vi oppfordrer alle som tar del i voldshandlingene om å respektere retten sårede og syke har til medisinsk hjelp, og å sikre at humanitær hjelp kan nå fram, sier generalsekretær Børge Brende i Røde Kors i Norge.Etter 14 dager med voldshandlinger er det fortsatt for utrygt for hjelpearbeidere å ta seg inn i de vestlige delene av Libya.

Den internasjonale Røde Kors-komiteen (ICRC) er klare til å rykke inn i området med medisinsk personell og forsyninger fra Tunisia, men har hittil funnet situasjonen altfor usikker og ustabil.

— Helse og hjelpearbeidere må få lov til å gjøre jobben sin på en sikker måte. Pasienten skal ikke angripes, og ambulanser og sykehus må ikke misbrukes. Dette er viktige prinsipper som alltid skal følges, sier Brende.

Et helseteam fra Norge besøkte mandag to sykehus i Benghazi, der hundrevis av skadde er behandlet siden protestene mot Muammar Gaddafi startet for to uker siden. (©NTB)

Les hele saken med abonnement

Fædrelandsvennen ønsker en god og åpen debatt. Her kan du bidra med din mening.